οι φοιτητές έχουν δίκιο

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες στις εφημερίδες πολύ επιθετικά άρθρα εναντίον των νέων φοιτητικών κινητοποιήσεων για τη ματαίωση των εκλογών των πρυτανικών αρχών με τη διαδικασία που ορίζει ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, με καθολική, δηλαδή, ψηφοφορία και των φοιτητών. Ακόμη πιο επιθετικά και χυδαία είναι τα σχόλια στην τηλεόραση (αλλά τι άλλο θα περίμενε κανείς από την TV!).

Βεβαίως, κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα διαφωνούσε ότι είναι πιο δημοκρατικό να συμμετέχει άμεσα το σύνολο των φοιτητών στην εκλογή πρυτανικών αρχών, παρά να συμμετέχει δι’ αντιπροσώπων. Αλλά ως εκεί φτάνει ο μαλακισμένος γραφειοκρατικός δημοκρατισμός μας, ώστε να μη βλέπουμε χιλιοστό πέρα από τη διαδικασία – εκεί που βρίσκεται η ουσία. Και η ουσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει πλευρές που αποκρύπτονται από τα ΜΜΕ, τα οποία έτσι παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Πρώτον, λοιπόν, οι φοιτητές διαφώνησαν πριν από έναν χρόνο με το πανεπιστήμιο που διαμορφώνει ο νέος νόμος-πλαίσιο. Τη διαφωνία τους αυτή την εκδήλωσαν με σκληρούς αγώνες που αντιμετώπισαν πολύ βίαιη αντίδραση από την πλευρά του κράτους. Οι αγώνες αυτοί καθοδηγούνταν από γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και είχαν πρωτοφανή διάρκεια, αντοχή και μαχητικότητα. Κατάφεραν να ματαιώσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, «έκαψαν» την τότε υπουργό Παιδείας και συνέβαλαν καθοριστικά στο στραπατσάρισμα του δικομματισμού, που από τότε δε λέει να σηκώσει κεφάλι – και ούτε πρόκειται. Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά αν οι αγώνες αυτοί δεν ήταν επί της ουσίας δημοκρατικοί, αν δεν είχαν εξασφαλισμένη την ενεργή στήριξη της πλειοψηφίας των φοιτητών και των οικογενειών τους, καθώς και τη συμπάθεια της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι πραγματική δημοκρατία.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, οι φοιτητές να εκλέξουν τους μάνατζερ ενός πανεπιστημίου με το οποίο τόσο ριζικά, πλατιά και δημοκρατικά διαφώνησαν στην πράξη; Και πού εισακούστηκε αυτή τους η διαφωνία; Πού διάολο είναι αυτή η κωλοδημοκρατία, τέλος πάντων; Στο να επιτρέπουν στους φοιτητές να εκλέξουν αυτόν που θα κάνει αυτά με τα οποία έχουν διαφωνήσει στην πράξη και τα οποία θεωρούν ότι στρέφονται εναντίον τους; Είναι ηθική υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους και στην κοινωνία να αντισταθούν σε αυτό το μέτρο, που τους υποτιμά και τους κοροϊδεύει μες στα μούτρα!

Δεύτερον, λένε ότι η άμεση εκλογή θα πατάξει την πελατειακή σχέση πρυτανικών αρχών – φοιτητικών παρατάξεων και ότι οι παρατάξεις που αντιδρούν -κυρίως η ΕΑΑΚ που προτείνει καταλήψεις- επί της ουσίας θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους έναντι των συμφοιτητών τους. Μα ο κάθε «φουκαράς» έλληνας πολίτης γνωρίζει την πραγματική σύνδεση των πελατειακών σχέσεων με τον κομματικό μηχανισμό. Οι κομματικές παρατάξεις θα κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους στον τάδε ή τον δείνα υποψήφιο πρύτανη, τάζοντας και στους μεν και στον δε. Όχι μόνο δεν παταχθεί, αλλά θα ισχυροποιηθεί η πελατειακή σχέση στο πανεπιστήμιο με την καθολική ψηφοφορία και η διαφθορά θα αγκαλιάσει μεγαλύτερα κομμάτια των φοιτητών.

Άλλωστε, οι παρατάξεις που έχουν κατηγορηθεί για δοσοληψίες, η ΔΑΠ (ΝΔ) και η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), είναι υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας. Λέτε να είναι ανόητες; Κατά είναι η ΠΚΣ (ΚΚΕ), που προτείνει αποχή από τις εκλογές, μέρος των σχημάτων που συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ (ένα άλλο μέρος είναι υπέρ), και η ΕΑΑΚ (αριστερά αντικαπιταλιστικά σχήματα), στην οποία στρέφεται κυρίως η επίθεση του τύπου επειδή προτείνει καταλήψεις και ματαίωση των εκλογών, και η οποία απείχε από τις πρυτανικές εκλογές ανέκαθεν (με κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις). Κατηγορούν, δηλαδή, για κατεστημένο δυνάμεις που αρνούνταν να ασκήσουν το προνόμιό τους όταν το είχαν!

Έχουν δίκιο, λοιπόν, οι φοιτητές.

Και είναι μεγάλη ντροπή για αυτόν τον τόπο ο τύπος του, που παραπλανά την κοινή γνώμη με επιφανειακές, λαϊκίστικες και μονομερείς αναλύσεις, δεν εμβαθύνει, δεν αναζητά την αλήθεια, αλλά αρκείται στο εφήμερο, το πιασάρικο και το φαινομενικό, και βρίσκεται σχεδόν πάντα και σχεδόν κατά κανόνα εκτός και εναντίον των προοδευτικών σκιρτημάτων και ρευμάτων αυτού του λαού.

Advertisements

5 thoughts on “οι φοιτητές έχουν δίκιο

 1. Στέλιο, κερνάω συνθηματάκια:

  Βάλτε το Βγενόπουλο στις πρυτανικές / να φέρει κανα φράγκο απ’ τις αγωγές.

  Οι ψήφοι είναι δολώματα, αλλά εμείς δεν τσιμπάμε.

  Οχι στην κάλπικη δημοκρατία. Εμπρός για μια δημόσια δωρεάν παιδεία.

  Οι φοιτητές ψηφίζουν στους δρόμους.

  Την αλήθεια τη γράφουν τα πανό.

  Πρετεντέρηδες όλου του κόσμου εκδηλωθείτε!

 2. Μη διαβάζετε εφημερίδες, διαβάστε τα πανό.

  (Στο πνεύμα του Μάη…)

 3. Πολύ ωραίο ποστ και πολλές αλήθειες. Να συμπληρώσω και ένα ακόμα επιχείρημα για μην ψηφίσουμε πρύτανη -πρόεδρο είναι ότι με την καθόλικη ψηφοφορία θα μιλάει εξ ονόματος μας κάποιος με τον οποίο έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Και ένα ακόμα σύνθημα που φώναζα σήμερα το πρωί στην πανεκπειδευτική πορεία στο Ηράκλειο:
  Η αντροπή δεν είναι εκπομπή, Πρετεντέρη ψόφα να κάνουμε γιορτή!

 4. Παράθεμα: “Φοιτητικό Κίνημα” στο Ηράκλειο « A8lios Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s