λάθος, κύριε Στάθη

Είναι εκπληκτικό το πώς εξεγείρεται ο διανοούμενος, αυτός που δεν παράγει τίποτα, δηλαδή, μόνο κάθεται στο σβέρκο αυτών που παράγουν τα στιλό του, τα γραφεία του, τους καναπέδες και τα κομπιούτερ του, υποτίθεται για να εκπληρώνει μια κοινωνική αποστολή: να σκέφτεται και να παράγει γνώση και ιδέες για τον εργαζόμενο λαό, να κάνει αυτόν τον ρημαδιασμένο διαφωτισμό. Είναι εκπληκτικό, λοιπόν, το πώς εξεγείρεται αυτός ο καλοζωισμένος, χορτασμένος, ζεστός το χειμώνα και δροσισμένος το καλοκαίρι, ανθρωπάκος, ο διανοούμενος ντε, όταν του θίξεις την… ψήφο, όταν του αρπάξεις την… κάλπη και του απειλήσεις τις κάλπικες αξίες του κόσμου που τον συντηρεί – μη φανταστείτε, και εγώ τέτοιος είμαι, αλλά προσπαθώ να βλέπω πού και πού με τα μάτια, και κυρίως με το στομάχι εκείνων που δεν είχαν την ίδια τύχη.

Λυπάμαι πολύ για το σχόλιο του Στάθη στον Ναυτίλο της χθεσινής (23-5-08 ) Ελευθεροτυπίας:

Ούτε αριστεριστές (πόσω μάλλον αριστεροί) είναι οι φοιτητές που βουτάνε κάλπες (ως άλλοι Καλπογιάννηδες) ούτε τίποτα μπαγάσηδες είναι, πτωχοπρόδρομοι (είχαμε τέτοιους και στη γενιά μας) απ’ αυτούς που, όταν έρχεται η ώρα, εξαργυρώνουν το ψευτοεπαναστατιλίκι με την πρώτη διαθέσιμη θέση, ραβδούχου ή καρεκλοκένταυρου, στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι πολλοί απ’ αυτούς οι ίδιοι που, όταν «μεγαλώνουν», χρησιμοποιούν το ένα (ή και τα δύο, εναλλάξ) από τα κόμματα εξουσίας, ενίοτε και κάποιο απ’ τα κόμματα της Αριστεράς, για να πορευθούν, άλλοτε ως συνδικαλιστές που ατιμάζουν τον συνδικαλισμό, άλλοτε ως κομματοφρουροί, άλλοτε ως «αρμόδιοι» και πάντα εαυτόφιλοι. Είναι η πρώτη ύλη από την οποίαν φτιάχνονται ο συντεχνιασμός, το βολευτιλίκι, ο άπας εκφυλιστικός ιστός που παγιδεύει κάθε προσπάθεια προόδου παντού. Ενας ανίκητος (λόγω διαρκούς αλληλοϋποστήριξης) εσμός, μοχθηρός σαν ορδή, αδιάτρητος σαν παχύδερμο και διάχυτος σαν λάσπη παντού.

Είναι οι άνθρωποι της ήσσονος προσπάθειας, αυτοί που ακυρώνουν τα πάντα γύρω τους, κόμματα, συνδικάτα, κράτος. Οι ολέθριοι που έχουν για όλα μία δικαιολογία και ουδεμία αμφιβολία για οτιδήποτε…

Βέβαια, πέρα από την ταξική του θέση, ο σχολιαστής έχει και άλλα ελαφρυντικά για τη χυδαία αυτή στάση του απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ανήκει, βεβαίως, σε μια γενιά που εξαργύρωσε το ψευτοεπαναστατηλίκι της με την πρώτη θέση ραβδούχου ή καρεκλοκένταυρου στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Από αυτήν, λοιπόν, κρίνει τη σημερινή νεολαία. Το λέει άλλωστε. Δεν έχει καταλάβει, όμως, ο Στάθης ότι η σημερινή νεολαία παλεύει με την προοπτική της εξαθλίωσης, της φτώχειας, της υπερεκμετάλλευσης και της οικολογικής καταστροφής. Και ότι η ψήφος στον πρύτανη είναι ένα κακόγουστο αστείο, μια φάρσα, μια παρωδία δημοκρατίας, ένα ψέμα που θέλει να καλύψει τη ζοφερή αλήθεια της επιβίωσης με 800 και 1000 ευρώ και με δεκάωρη δουλειά σε καθεστώς τρομοκρατίας και τσακίσματος της αξιοπρέπειας. Και, επιτέλους, ας του πει κάποιος ότι το βόλεμα στο δημόσιο σήμερα είναι σύμβαση για τετράωρη απασχόληση με 600 ευρώ χωρίς ασφάλιση, που γίνεται οχτάωρη απασχόληση για 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση.

Αλλά αυτά δεν τα άκουσε, δεν τα είδε και δεν τα διάβασε, όπως φαίνεται, ο Στάθης, γιατί ούτε στο πανεπιστήμιο πήγε να δει τις συνελεύσεις των φοιτητών, ούτε έκανε τον κόπο να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους και να ερμηνεύσει την πολύμηνη διαρκή εξέγερσή τους. Τηλεόραση είδε και εφημερίδες διάβασε. Έβγαλε, λοιπόν τα συμπεράσματά του. Και με αυτή την ταξική του θέση, αυτές τις ιστορικές εμπειρίες και αυτές τις πηγές ενημέρωσης, πιστεύει ότι είναι μέρος της «προσπάθειας προόδου», μα στην ουσία συμμερίζεται και στηρίζει με σθένος μια αυταπάτη, «που παγιδεύει κάθε προσπάθεια προόδου παντού».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s