οι γάλλοι, δηλαδή, δεν είναι ιμπεριαλιστές;

Ήρθε σήμερα ο γάλλος Πρόεδρος στη χώρα μας, κατέθεσε στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη και χαιρέτησε κόσμο από το συγκεντρωμνένο πλήθος, μίλησε στη βουλή με σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία, νέα συμμαχία» και συνεχίζει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμά του πανηγυρικά.

Και εγώ έχω την απορία: οι Γάλλοι, δηλαδή, ρε σύντροφοι, δεν είναι ιμπεριαλιστές;

Δεν έχουν πραγματοποιήσει στρατιωτικές επεμβάσεις σε περιοχές που θεωρούν ότι έχουν «εθνικά» συμφέροντα; Δεν έχουν συμμετάσχει σε όλες τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ; Δεν σφυροκόπησαν τη Γιουγκοσλαβία, περισσότερο από ό,τι οι Αμερικανοί; Δεν στηρίζουν προτεκτοράτα στα Βαλκάνια; Δεν έχουν στρατό στο Αφγανιστάν; Δεν έχουν συνευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Επειδή δεν έκαναν τη μαλακία να πάνε στο Ιράκ, έχουν όμως στρατιωτική παρουσία σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, δεν είναι εξίσου ιμπεριαλιστές με τους Αμερικανούς;

Οι ΗΠΑ είναι βεβαίως ηγετική δύναμη του διεθνούς ιμπεριαλισμού σήμερα. Δεν μοιράζεται στα ίσα η ευθύνη. Δεν χρεώνεται όμως και μεροληπτικά.

Ούτε μια διαμαρτυρία, λοιπόν, «σύντροφοι». Ούτε πορείες, ούτε συγκεντρώσεις, ούτε «Σαρκοζί είσαι ανεπιθύμητος», ούτε τίποτα.

Έτσι, όμως, δεν έχει καμία αξιοπιστία ο αριστερός λόγος. Ή θα καλούμε σε αντίσταση εναντίον όλων των ιμπεριαλιστών, ή θα τους καταγγέλλουμε όλους και θα αποκαλύπτουμε όλων τις «αμαρτίες», ή να πούμε ευθέως ότι διαφωνούμε μόνο με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ο ευρωπαϊκός δεν μας πειράζει. Ή ότι είμαστε μόνο εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Οι άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις δεν μας ενοχλούν.

Advertisements

17 thoughts on “οι γάλλοι, δηλαδή, δεν είναι ιμπεριαλιστές;

 1. Κάνοντας τον τρελό, θα πω το εξής. Οκ, έχεις δίκιο. Η Ελλάδα έχει στρατό στα Βαλκάνια, και το Αφγανιστάν. Δεν είναι σαν τη Γαλλία, ούτε σαν την Αμερική, αλλά έχει και αυτή το δικό της μερίδιο στην ιμπεριαλιστικους ανταγωνισμούς σαν μια μικρομεσαία δύναμη. Άρα Στέλιο, πως θα σου φαινόταν αν π.χ. ο Καραμανλής πήγαινε ας πούμε στην Ιταλία και του την έπεφταν με πορείες κτλ οι Ιταλοί αριστεροί κράζοντας τον για ιμπεριαλιστή; Μάλλον θα σου φαινόταν λίγο τραβηγμένο.

  Γι’αυτό αν και έχεις δίκιο σε αυτά που λές για τον Γάλλο πρόεδρο (με την ωραία γυναίκα, αχ αχ …), δεν μπορείς όπως καταλαβαίνεις να κινητοποιήσεις κόσμο και να τον πείσεις να κάνει μια διαμαρτυρία. Δεν είναι όλα τα πράγματα το ίδιο και δεν πρέπει να ξοδεύεις δυνάμεις σε πράγματα που δεν εχουν ιδιαίτερη σημασία την δεδομένη χρονική στιγμή, αφού δεν έχει και κάτι το πολυ ακραίο η πολιτική της Γαλλίας σήμερα…

 2. Σαν τους ηλίθιους συμπατριώτες μας, οι οποίοι θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατά τις πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, κάψανε Γερμανικές σημαίες μπροστά απο την Βουλή. Τα ζώα!

  Πρόσβαλαν ένα ολόκληρο έθνος το οποίο δεν έφταιγε σε τίποτα, καίγοντας την σημαία του.
  Μας ξεφτίλισαν όλους με αυτήν την γελοία ανώριμη και άκρως προσβλητική συμπεριφορά.

  Αλλά επειδή ήταν ΤΕΛΕΊΩΣ ηλίθιοι και αμόρφωτοι, οι αγράμματοι πήγαν και κάψανε σημαία του ΒΕΛΓΊΟΥ!!!
  Και ηλίθιοι και αγράμματοι!!! Η αποκορύφωση της βλακείας!!!

  Όπως αυτοί έτσι και εσύ, ανόητος και ανώριμος, επιτίθεσαι ότι δεν καταλαβαίνεις.
  Οι Γάλλοι, οι πιο στενοί μας σύμμαχοι επί τις παρούσης και εσύ θες να μας ξεφτιλίσεις με το να προσβάλλεις τον Πρωθυπουργό τους!

  Τι να πω ρε γαμώτο πια…. είσαστε ζώα σε αυτή την χώρα… δεν αξίζετε ούτε σεβασμό ούτε φιλία, αφού τους φτύνεται στο πρόσωπο όσους πάνε να σας φερθούν σαν ίσοι (ρίχνοντας τον εαυτό τους).

  Θα φύγω από αυτήν την χώρα σύντομα επιτέλους και θα γλιτώσω πια από την μαλακία του υποανάπτυκτου Έλληνα.
  Θα σας βλέπω αφ υψηλού να τρώγεστε μεταξύ σας σαν τα ζώα για ψίχουλα και θα γελάω με τα χάλια σας… ή θα κλαίω με τα χάλια της πατρίδας μου…

  Κάποτε ο Έλληνας θεωρούνταν από τους πιο φιλόξενους λαούς…

 3. Το ξαναστέλνω γιατι κατι έφυγε στο δρομο….

  «Όπως αυτοί έτσι και εσύ, ανόητος και ανώριμος, επιτίθεσαι ότι δεν καταλαβαίνεις.
  Οι Γάλλοι, οι πιο στενοί μας σύμμαχοι επί τις παρούσης και εσύ θες να μας ξεφτιλίσεις με το να προσβάλλεις τον Πρωθυπουργό τους!»

  Είπα εγώ αυτό το πράγμα; Μάλλον όχι. Αν θες όμως μπορείς να εφαρμόσεις πιστά αυτο που ανέφερες στο ποστ σου. Πορεία κια διαδηλώσεις όταν έρχεται κάποιος ιμπεριαλιστής. Και εννοια σου, θα έρχονται πολλοί… Κάπου βέβαια στην 100η επίσκεψη – πορεια ιμπεριαλιστή πρωθυπουργού(π.χ. του αιμοσταγή Ιάπωνα (θυμάσαι τι έκανε η Ιαπωνία στον Β’ παγκόσμιο;)) θα κουραστείτε εσύ και οι λοιποι υπερσυνεπεις αντιιμπεριαλιστές και θα το σκεφτειτε για αλλη μια φορά.

  «Θα φύγω από αυτήν την χώρα σύντομα επιτέλους και θα γλιτώσω πια από την μαλακία του υποανάπτυκτου Έλληνα.
  Θα σας βλέπω αφ υψηλού να τρώγεστε μεταξύ σας σαν τα ζώα για ψίχουλα και θα γελάω με τα χάλια σας… ή θα κλαίω με τα χάλια της πατρίδας μου…»

  ΟΟΟΟΠΠΠΠΠΠ, τι είναι αυτά Στέλιο, έχουμε και ολίγον από Βασίλη Λεβέντη μέσα μας; Μήπως δεν την παλεύεις να ατιμετωπίσεις τη σημερινή κατάσταση. Μήπως αναγνωρίζω τάσεις φυγής;

  Γιατι το να το βάζεις στα πόδια είναι το εύκολο. Αλλα το να κάτσεις και να παλέψεις ζορίζει ξέρεις. Και δυστυχώς οι πιο πολλές ιστορίες και διαδρομές επαναστατών και αριστερών που τα έπαιξαν όλα για όλα μέχρι τέλους, δεν είναι σαν του Τσε, του Μπελογιάννη, και άλλων που έφυγαν με πλήρη προσήλωση στον σκοπό, με φοβερή αυτοθυσία, ανυποχώρητη αποφασιστικότητα και ιστορική μνημη. Είναι μίζερες, χωρίς αναγνώριση, αποτυχημένες στην τελική έκβαση και καθόλου ευχάριστες για τους ίδιους και την προσωπική τους ζωή.

  Παλιότερα αυτά που λέω ήταν μεγάλες περίοδοι εξορίας, κυνηγητων, προσφυγιάς, που κατέληγαν σε χρόνια εξολοκλήρου χαμένα, ζωές και οικογενειες διελευμένες. Και όμως η γενιά εκείνη δεν παραπονέθηκε, δεν βαρυγκόμησε ποτε.

  Εγώ δεν τολμώ να συγκρίνω τον εαυτό μου με αυτά τα κομμάτια ανθρώπινης ιστορίας, αλλά θα δίνω με πείσμα και πλήρη επίγνωση της μειονεκτικής μου θέσης τον αγώνα μέχρι τέλους. Και …»Θα σας βλέπω αφ υψηλού να τρώγεστε μεταξύ σας σαν τα ζώα για ψίχουλα και θα γελάω με τα χάλια σας… ή θα κλαίω με τα χάλια της πατρίδας μου…», μόνο που δεν θα την έχω κάνει για αλλού. θα είμαι ΕΔΩ και θα προσπαθώ να δίνω πάντα θετική διέξοδο, όραμα και αγώνα για όλα αυτά που μου θέλω να αλλάξω και να γκρεμίσω…

  Και να σκεφτείς ότι όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από τον ανότητο γάλλο πρωθυπουργό, με την παράλογα όμορφη γυναικα…

 4. @ Παύλος 1
  Φίλε Παύλο, πιστεύω ότι συνεπής στάση που κερδίζει μακροπρόθεσμα είναι αυτή που δεν κάνει διακρίσεις και δεν διαμορφώνεται με βάση κάποια υποτιθέμενη εκτίμηση για τις διαθέσεις του κόσμου. Μακροπρόθεσμα κερδίζεις το σεβασμό, ακόμη και όταν ο κόσμος διαφωνεί μαζί σου. Γιατί εσύ είσαι συνεπής και του προτείνεις αυτό που θεωρείς σωστό. Ούτε τον «χαϊδεύεις», ούτε τον αγνοείς. Του λες στα ίσα αυτό που πιστεύεις. Και αυτό ο κόσμος το εκτιμάει.
  Βέβαια, άλλο ΗΠΑ, άλλο Γαλλία και άλλο Ελλάδα. Δεν υποστηρίζω ίδια αντιμετώπιση σε όλους. Αλλά όχι να να αντιδρούμε μόνο στις ΗΠΑ.

  @Κουρασμένος
  Λοιπόν, αγαπητέ, παρόλο που διαφωνούμε σε όλα και μάλιστα με στολίζεις με διάφορα «όμορφα», εγώ σε κάνω κέφι. Αλλά μέχρι ενός ορίου.
  Αν και δεν θα έπρεπε να σου απαντήσω επί της ουσίας γιατί με λες ανόητο και ζώο, θα το κάνω για τελευταία φορά.
  Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι συμμαχίες και άλλα τέτοια ωραία δεν υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο. Υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες είναι πάντα άνισες, ανάλογα με τον οικονομικό και πολιτικό συσχετισμό δύναμης των συμβαλλομένων. Όπλα θέλει να πουλήσει ο εκλεκτός γάλλος πρόεδρος, αλλά και να διευρύνει τη γαλλική σφαίρα επιρροής στο πλαίσιο της επιθετικής εθνικιστικής στρατηγικής που υιοθετεί, με σκοπό να αναβαθμίσει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Γαλλίας στο διεθνές σύστημα. Αν η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας την οικονομική ελίτ της Ελλάδας, πιστεύει ότι έχει συμφέροντα από τη σύμπλευση με αυτή την επικίνδυνη γαλλική στρατηγική, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι μοιραζόμαστε αυτά τα συμφέροντα. Το αντίθετο μάλιστα. Ούτε από την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εκφράζουν έχουμε συμφέρον, αφού η οικονομική μας κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά, και σε κάποιες περιπτώσεις απότομα, ούτε από τη διεθνή πολιτική τους, η οποία χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμούς που μας προσθέτουν οικονομικά βάρη και την απειλή του πολέμου.

  @Παύλος 2
  Μάλλον υπάρχει παρεξήγηση. Δεν πρόσεξες ότι το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι δεν ήταν δικό μου, αλλά του Κουρασμένου.
  Επίσης, δεν φταίω εγώ που δεν εμφανίζονται αμέσως τα σχόλιά σου. Το WordPress σε ρίχνει στο spam. Δεν έχω moderator.

 5. Τι να πω πια… έχω μείνει άφωνος…

  *συμμαχίες και άλλα τέτοια ωραία δεν υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο*

  Ισοπεδωτική, απόλυτη & κάθετη άποψη…

  Τα ίσιωσες ΟΛΑ επειδή έτσι βολεύει την πολιτική σου άποψη και συνείδηση.

  Όσο για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησα, ζητώ συγνώμη, αν και δεν έβρισα συγκεκριμένα εσένα αλλά γενικότερα τον *όχλο*…

  Τι έχεις να πεις για τους *συντρόφους* σου που έκαψαν τις σημαίες όπως προανέφερα?? Δύσκολο να δικαιολογήσεις τέτοιες συμπεριφορές ε?

 6. Διαφωνώ με αυτούς που κάψαν τις σημαίες, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί το θεωρώ αναποτελεσματική μορφή αγώνα – αν μπορείς να πεις αυτή την ανοησία μορφή αγώνα. Α, και δεν είναι σύντροφοί μου.

 7. Καλα ολα αυτα, αλλα μηπως μπορειτε να μου υποδειξετε μια χωρα που δεν επιτεθηκε σε καπια αλλη με καθαρα ιμπεριαλιστικους λογους? Θα περιμενως με αγωνια να μου υποδειξετε….

 8. Δεν ξέρω, αγαπητέ. Αλλά τι νόημα έχει; Η Γαλλία είναι μια μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη αυτή τη στιγμή. Δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα που τρώγεται με τους γειτόνους της.

 9. Μάλιστα,
  σόρρυ Στέλιο. Μάλλον ήμουν «κουρασμένος» όταν έγραφα το ποστ-απάντηση, χαχαχα. Και όλο έβλεπα αντιφάσεις τις οποίες θεωρούσα ειρωνείες!!!

  Να σαι καλά κουρασμένε!!!

  Σου αφιερώνω την ήττα της Εθνικάρας μας.

  Μπορείς να κλάψεις ελεύθερα…χαχαχα

 10. *Αλλά τι νόημα έχει; Η Γαλλία είναι μια μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη αυτή τη στιγμή.*

  έλεος. ΈΛΕΟΣ!

  Τι έχουν κάνει τα τελευταία 10 χρόνια οι Γάλλοι και τους θεωρείς ιμπεριαλιστές!?!

  Επειδή δουλεύουν για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα τους?! Ξέρεις πολλούς που δουλεύουν για να υπερασπίσουν συμφέροντα άλλων??? Ή μήπως έπρεπε να παραδώσουν εδάφη τους σε άλλος για να μην τους θεωρείς ιμπεριαλιστές?!

  Έλεος πια, έχει γίνει μαστίχα ο *ιμπεριαλιστής* και το πετάτε όπου σας βολεύει.

  Τι σου έχουνε κάνει τέλος πάντων οι *ιμπεριαλιστές* Γάλλοι???

 11. Θα σου πω το τελευταίο τους κατόρθωμα: 65ωρο. Και πριν αρχίσεις να φωνάζεις (πολύ φωνακλάς είσαι, αδερφέ μου, ώχου) θα σου πω και γιατί. Γιατί η Γαλλίαι έχει δεσπόζουζα, για να μην πω ηγετική, θέση στην ΕΕ και μέσω αυτής σε μεγάλο βαθμό ασκεί πολιτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, περίπου σα να είναι σφαίρα επιρροής της. Αυτό δεν είναι, δηλαδή, ιμπεριαλισμός; Πιθανότατα, αν ήξερα και τους όρους της συμφωνίας για την αγορά όπλων, να σου έβγαζα και καλύτερο λαβράκι.

 12. » η Γαλλία έχει δεσπόζουσα, για να μην πω ηγετική, θέση στην ΕΕ »
  Ετσι νομίζει, Στέλιο

 13. H Γαλλία έτσι νομίζει; Δε σε έπιασα, ρε συ Herr K., δεν είμαι και στα καλά μου σήμερα.

 14. Εννοώ ότι η θέση στη Γαλλίας στην ΕΕ δεν είναι τόσο ηγεμονική όσο η ίδια θα ήθελε. Τόσο λόγω του βάρους της Γερμανίας όσο και λόγω της ένταξης των πρώην σοσιαλιστικών κρατών που δεν διάκεινται ευμενώς προς το γερμανογαλλικό άξονα

 15. Υποψιάζομαι ότι κάτι παραπάνω θα ξέρεις. ;)
  Για αυτό έχει λυσσάξει ο Σαρκό να ξανακάνει τη Γαλλία «μεγάλη».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s