περίμεναν το EURO οι κουφάλες…

για να θεσμοθετήσουν το 65ωρο!

Αλλά, μην ανησυχείτε, μόνο με τη συμφωνία του εργαζομένου θα είναι δυνατή η επέκταση του ωραρίου. Πράγμα που είναι πολύ βολικό για τους εργοδότες και εξωφρενικά υποκριτικό για τους υπουργούς Εργασίας της ΕΕ, αφού, βεβαίως, εργαζόμενος και εργοδότης δεν διαπραγματεύονται ισότιμα. Αντίθετα, ο εργοδότης υπαγορεύει τους όρους του και ο εργαζόμενος υπακούει τόσο όσο έχει ανάγκη για δουλειά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, παρόλο που στα λόγια διαφώνησε με την επέκταση του ωραρίου, δεν καταψήφισε την απόφαση, αλλά έπλυνε όμορφα-όμορφα τα χεράκια της και απείχε. Άλλωστε, μεταξύ μας, τι ανάγκη έχει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το ωράριο εργασίας, αφού οι Έλληνες είναι ήδη οι δεύτεροι πιο σκληρά εργαζόμενοι στον κόσμο [στα ελληνικά εδώ – μου κάνει εντύπωση, πάντως, που η είδηση δεν πέρασε σε κανένα από τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ], με άθλια ασφάλιση και παροχές. Αν συνυπολογίσεις και τους διάφορους εργάτες τύπου Μανολάδας, η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα που επιθυμεί η Αγία Αγορά, χωρίς ακραίες νομοθετικές «επιχειρήσεις» (όπως λέμε στρατιωτικές επιχειρήσεις). Άσε που στη χώρα μας, αυτούς που δουλεύουν 8ωρο με ασφάλιση και αξιοπρεπή μισθό τους μετράς στα δάχτυλα. Ούτε στο δημόσιο δεν τους βρίσκεις πλέον.

Εξάλλου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα και δεν φαίνεται στον ορίζοντα δυνατότητα επιστροφής στις παλιές καλές μέρες θριάμβου του δικομματισμού. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να κάνει το επικοινωνιακό λάθος η ΝΔ να συμφωνήσει και στα λόγια στη θεσμοθέτηση του 65ώρου; – στην πράξη όλος ο κόσμος ξέρει ότι συμφωνεί, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ [τώρα που το σκέφτομαι, αυτοί οι δύο θα έπρπε να κάνουν κοινό μέτωπο για να σώσουν τον κώλο τους. Πέρα πό κοινή πολιτική, έχουν και κοινό άμεσο πολιτικό συμφέρον].

Σωστά επισημαίνει ο ΠΡΕΖΑ TV, ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωση αυτής της οδηγίας. Άλλωστε, αν όντως διαφωνούσαν με την ουσία της, δεν θα είχαμε οδηγηθεί στη σημερινή ξεδιάντροπη εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Πάντως, επειδή τσακώνομαι όπου σταθώ και όπου βρεθώ τον τελευταίο καιρό για τη βία, με αφορμή τα γεονότα στα πανεπιστήμια, το λέω και το δηλώνω ευθαρσώς: Έχουμε το δικαίωμα -να μην πω υποχρέωση- της βίαιης αντίστασης στη διαμόρφωση αυτής της εφιαλτικής πραγματικότητας. Η νομιμοφροσύνη είναι στην καλύτερη περίπτωση ηλιθιότητα. Αν ήμουν υπουργός Εργασίας και ψήφιζα τέτοια μέτρα, θα κρατούσα τα άντερά μου από το γέλιο με τους υποστηρικτές της «δημοκρατικής» διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ακόμη και άτσαλη ή άστοχη -δεν αναφέρομαι, βεβαίως στους τραμπούκους-προβοκάτορες-μαχαιροβγάλτες της κυβέρνησης που πλασάρονται ως θερμόαιμοι «αγωνιστές»- να είναι η βίαιη αντίδραση, είναι νομιμοποιημένη απέναντι σε αυτή την πραγματική και απαράδεκτη βία που έχει κόστος πραγματικές ανθρώπινες ζωές από πολλούς δρόμους και με πολλούς τρόπους. Από τη φτώχεια και την υπερξάντληση μέχρι τον κλονισμό της υγείας και τους πραγματικούς θανάτους από εργατικά ατυχήματα και τις σύγχρονες νόσους του άγχους και της φτώχειας.

Ακούς εκεί 65ωρο το 2008 στην «προοδευτική» και «δημοκρατική» Ευρώπη! Στα τσακίδια η κωλοευρώπη σας! Συλλογική οργάνωση και αντίσταση με κάθε τρόπο και μέσο!

Advertisements

9 thoughts on “περίμεναν το EURO οι κουφάλες…

 1. Υπομονή, το 100ωρο είναι κοντά! Δε θέλω να φανταστώ καν πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν στο μέλλον τα πράγματα :(
  Σε ευχαριστώ και για το link

 2. Αυτό που απομένει είναι και ένα καλό φινίρισμα : να το βαφτίσουμε «απελευθέρωση του χρόνου απασχόλησης».
  Να κατακτήσουμε εν συνεχεία την απόλυτα ολοκληρωμένη ελευθερία : να καταργηθούν και οι δεσμεύσεις περί ορίου 65 ωρών και εβδομάδας 5 ή 6 εργάσιμων ημερών. Η εργάσιμη εβδομάδα να ορίζεται ‘ελεύθερα'(διψήφια, τριψήφια κλπ).
  Τέλος, όχι «εφ’όσον συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι» και άλλα συλλογικά αναχρονιστικά τέτοια, αλλά, διαπραγματεύσεις σε ατομική βάση.
  Αυτό θα πεί ελευθερία και όχι ημίμετρα !

 3. Δυστυχώς, φίλε Inconue (καλώς ήλθες ;) ), νομίζω ότι αυτό είναι ήδη πραγματικότητα για πολλούς εργαζόμενους. Ατομική διαπραγμάτευση, ελεύθερο (=απεριόριστο) ωράριο, διαρκές stand by κ.λπ.
  Ελυθερία! Η πιο σπουδαία κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος και σκληρών αγώνων θα γίνει η πιο μισητή ιδέα. Όλα μετατρέπονται στο αντίθετό τους στις εποχές της παρακμής. Το θέμα είναι πώς θα διασωθεί η αλήθεια τους σε μια νέα πραγματικότητα.

 4. Μου φαίνεται πως κάνουμε αργά αλλά σταθερά βήματα προς τα πίσω… Που πήγαν όλες αυτές οι κατακτήσεις που μαθαίναμε παλιά; 8ωρο μας λέγανε, το κατέκτησαν με αίμα μας λέγανε και τώρα τι; Σε μια νύχτα αντε γειά..; Αντε και το αμέσως επόμενο βήμα είναι να καταργήσουμε και την αργια/απεργεία της Πρωτομαγιάς, έτσι και αλλιώς τι θα γιορτάζουμε;

 5. Πού τα είδες τα αργά βήματα, ρε saimag; Σφαίρα προς τα πίσω πάμε. Όσο για τα 8ωρα, τις αργίες, τις απεργίες, τις πορείες, τον συνδικαλισμό… τι αναχρονισμοί! τσκ τσκ…

 6. Πάντως συλλογική οργάνωση από τα blog φαίνεται δύσκολο ως απίθανο να γίνει διότι εδώ ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του και οι περισσότεροι μπλόγκερ θεωρούν αυτοσκοπό την «άνθιση της υποκειμενικότητας» αντί να βάλουν κάτω τα γεγονότα και με αυστηρή κρίση να πουν τι διακυβεύεται, τι είναι σημαντικό και πώς κατακτιέται.
  Συλλογική οργάνωση σημαίνει κοινούς στόχους, κοινή ανάλυση των δεδομένων και κοινές διεκδικήσεις με έντονη μαχητικότητα όχι μόνο στα μπλογκ και στο ίντερνετ αλλά και στους δρόμους.

 7. Όσο για την μαζική, συλλογική αντιβία δε διαφωνώ ότι είναι αναγκαία πολλές φορές μέσα σε έναν ευρύ αντισυστημικό αγώνα αλλά η ατομική (ή «ομαδική») αντιβία, παρότι τη δικαιολογώ πολιτικά, φέρνει προβοκατόρικες (από ομάδες φασιστών-τραμπούκων) και συντηρητικές αντιδράσεις από την κοινωνία ενώ στοχοποιεί μεμονωμένα άτομα και όργανα της τάξης που τις περισσότερες φορές είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s