πολιτική οικονομία των τάξεων

Αυτή η συνταγή κάτι μου θυμίζει:

«Πάγωμα» των πραγματικών μισθών για τα επόμενα 6-8 χρόνια και βελτίωση της παραγωγικότητας συνιστά η EFG Eurobank, προκειμένου να επέλθει πραγματική υποτίμηση κατά 24,8% που απαιτείται, για να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να περιοριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Στην εποχή του ευρώ, πρέπει να γίνει μια πραγματική υποτίμηση (δηλαδή να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών) κατά 24,8%, μέσω της συγκράτησης του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θα πρέπει είτε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα, είτε να μειωθεί δραστικά ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών μισθών στην επόμενη 6ετία – 8ετία, είτε ο συνδυασμός των δύο, επισημαίνεται στη μελέτη.

Μα, φυσικά! Μου θυμίζει τη συνταγή του ΔΝΤ, της ΕΕ και των φωστήρων των ΗΠΑ που δημιούργησαν τον υπερ-ασταθή turbo-καπιταλισμό που οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση. Μυαλό δεν βάζουν, δηλαδή. Ή, μάλλον, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το πήραν και αυτοί το μαθηματάκι τους. Θυμούνται τον κρατικό παρεμβατισμό και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τον νεοφιλελευθερισμό όταν είναι να …διαθέσουν δις και τρισεκατομμύρια από το δημόσιο χρήμα -που προέρχεται από την τσέπη μας- προκειμένου να σώσουν εταιρίες που πλήττονται από την κρίση – την οποία, μην ξεχνιόμαστε, οι νεοφιλελεύθερες συνταγές δημιούργησαν.

Αυτά τα οικονομικά, πάντως, δεν χρειάζεται πανεπιστήμιο για να τα μάθεις. Την κρίση τόσοι φωστήρες οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, ούτε την προβλέψανε, ούτε να την ερμηνεύσουν ξέρουν, ούτε να την αντιμετωπίσουν. Μόνο αναμασάνε τη γνωστή συνταγή «μειώστε μισθούς» και «αυξήστε την παραγωγικότητα» (δηλαδή ξεθεώστε τους στη δουλειά). Σιγά την επιστήμη!

Εγώ έχω μια άλλη πρόταση. Να πληρώσουν οι επιχειρήσεις την κρίση. Να δουλέψουν με μειωμένα κέρδη ή ακόμη και με χασούρα για 8 χρόνια. Τόσα λεφτά βγάλανε τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες από τη λιτότητα που σήκωσαν στην πλάτη οι μισθωτοί και οι μικροεπαγγελματίες. Και μιλάμε για αμύθητα ποσά. Λεφτά που δε θα βγάλεις, αδερφέ μου, σε χιλιάδες ζωές σαν την τωρινή σου. Α-Μ-Υ-Θ-Η-Τ-Α. Ας επιστρέψουν στους εργαζόμενους λίγα από αυτά που κέρδισαν από τη δουλειά των τελευταίων, για το καλό της κοινωνίας.

«Μα τι λες τώρα;», θα πουν οι φωστήρες οικονομολόγοι. Με τι κίνητρο θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις, αν είναι να έχουν χασούρα; Αυτό είναι τελείως αντιεπιστημονικό. Ναι, αλλά γιατί δεν είναι εξίσου αντιεπιστημονικό να δέχονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με χασούρα; Εμείς, δηλαδή, να κάνουμε θυσίες για το κοινό καλό, οι επιχειρήσεις, όμως, να δουλεύουν μόνο για το ιδιοτελές τους συμφέρον;

Εδώ, αναλαμβάνει ο φόβος να σώσει την επιστήμη. Η απλή και ωμή βία. Η απειλή της απόλυσης, του εφιάλτη της ανεργίας, ο εκβιασμός του χρέους στην τράπεζα, η απειλή της εξαθλίωσης που καραδοκεί – όχι της φτώχειας, αυτή είναι ήδη πραγματικότητα για εξωφρενικά μεγάλο ποσοστό. Και από πίσω η ψυχοϊδεολογική βία του παπά -που απειλεί με κόλαση αν δεν κάτσεις στα αυγά σου να κοιτάξεις τη δουλειά σου-, του «Τραγκαουνάκη» και του «Πρετενικολάου»… Από κοντά οι πουλημένοι εργατοπατέρες, οι κομματάρχες και οι δημόσιο φορείς. Και, αν δε σε αποθαρρύνουν όλοι αυτοί, στη γωνία ο ματατζής θα κάνει το χρέος του προς την οικονομική επιστήμη. Τόσο απλά τα οικονομικά λοιπόν.

Όμως και η δική μου πρόταση δεν είναι χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Οργάνωση, σωματείο, γενική συνέλευση, απεργία, γενική απεργία, κατάληψη… ό,τι έχει ο καθένας.

6 thoughts on “πολιτική οικονομία των τάξεων

 1. – Ρυθμός αύξησης; Απ όσο ξέρω η αύξηση των ελληνικών πραγματικών μισθών είναι … μείωση σε σχέση με πέρσι.(Σε αντίθεση με τα κέρδη της Γιούρομπανκ που αυξήθηκαν κατά ένα σεβαστό διψήφιο νούμερο την ίδια περίοδο)
  – Αμύθητα; Οχι ακριβώς. Απλώς διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς (κεϋνσιανισμός)

 2. *που δημιούργησαν τον υπερ-ασταθή turbo-καπιταλισμό που οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση*

  Θα ήθελα να ήξερα τι χρώμα έχει ο κόσμο που ζεις και τι σου έχει δημιουργήσει όλες αυτές τις εντυπώσεις μιζέριας και απαισιοδοξίας.

  Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την ζωή του. Αν δεν σου αρέσει κάτι στην ζωή σου να το αλλάξεις…

  … αντί να κάθεσαι και να κατηγορείς αόριστα και γενικευμένα τρίτους, τους οποίους ξέρεις, υποσυνείδητα, ότι δεν θα καταφέρεις να ενοχοποιήσεις πότε, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν αυτοί να φορτωθούν τα λάθη και προβλήματα όλου του κόσμου.

  Με έχεις κουράσει…

  Και εγώ αν είχα την ίδια νοοτροπία με τον όχλο εκεί έξω, θα ήμουν άνεργος και θα έριχνα ευθύνες σε άλλους για τα προβλήματα μου …

  Για αυτό έχω μια ωραία δουλειά – όχι τέλεια αλλά ωραία – , για αυτό έχω έναν καλό μισθό – όχι τέλειο αλλά καλό – και για αυτό ακριβώς έχω καλές προοπτικές για το μέλλον.
  Γιατί έχω μονίμως μια θετική στάση στην ζωή.

  Σε αντίθεση με τους αριστερούς – κουμούνια όπως σας λένε – οι οποίοι είστε σε μια μόνιμη κατάσταση μιζέριας και απαισιοδοξίας. Όλα είναι χάλια και υπάρχει πάντα αυτός ο αόρατος ύπουλος εχθρός, ο κακός καπιταλισμός, ο οποίος θέλει να κλέψει όλα όσα έχετε.

  Αυτό που θέλω να πω είναι πως, ακόμα και αν ότι πιο όμορφο να βρεθεί μπροστά σου, θα σου φανεί άσχημο, αν έχεις μίζερη διάθεση.

  Ο νοών νοήτο.

 3. Καλή είναι η θετική στάση, Κουρασμένε (ξανακουράστηκες, ρε μπαγάσα;), αλλά τα όρια μέσα στα οποία μπορεί αυτή να εκδηλωθεί μπαίνουν από το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο δρα ο καθένας. Και, σήμερα, κατά γενική, σχεδόν, ομολογία, το σύστημα τα έχει παίξει. Η κρίση δεν είναι ατομική επιλογή του καθενός. Μας αγγίζει όλους.

 4. Να σου πω ένα μυστικό?

  Δεν βλέπω ΚΑΘΌΛΟΥ τηλεόραση. Ούτε διαβάσω εφημερίδες (μόνο πρωτοσέλιδα) ή άλλα παρόμοια περιοδικά?

  Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό?

  Ότι η μιζέρια πραγματικότητα που σου υποβάλουν καθημερινά τα ΜΜΕ δεν σε αγγίζει πια.

  Το δεύτερο μέρος του μυστικού είναι ότι είμαι πολύ επιλεκτικός με τους φίλους.
  Επιλέγω μόνο ανθρώπους που έχουν θετική στάση στην ζωή και είναι έξυπνοι.
  Όποιος είναι μίζερος και αρνητικός, απλώς του γυρνάω την πλάτη.

  Με αυτά τα δυο απλά πραγματάκια κάνω την καθημερινότητα μου ευχάριστη και θετική.

  ;) Try it!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s