κάπου κι εσύ, θα ‘χεις ακούσει ιστορίες…

Κάπου και εσύ θα’ χεις ακούσει ιστορίες
ή από εδώ και εκεί τις μαρτυρίες
για εργάτες που χαθήκανε στο Πέραμα στη ζώνη
για ένα μεροκάματο που το όνειρο σκοτώνει.
Για ζωές κρεμασμένες πάνω σε σκαλωσιές
να δουλεύουν μουρμουρίζοντας το χθες
να ζητάνε απ’ το Θεό, να βγούνε λεει με το καλό
απ’ τα σκοτεινά αμπάρια για να δουν τον ουρανό.
Μα αλήθεια είναι θυσία σε βρώμικο βωμό
γι’ αυτό φωνάζω δυνατά ρε και γαμώ
τους εργατοπατέρες, τα στημένα σωματεία
και κάθε γαμημένη εταιρία.
Που τα’ χει κάνει πλακάκια μ’ αυτές τις αδερφές
που έχουν γαλόνια στις άσπρες τις στολές
κι αυτό το κράτος που είναι αδύναμο να βάλει
κάποιες βάσεις σωστές και να επιβάλει.
Όλα τα μέτρα εκεί που παίζονται ζωές
μα θα μου πεις ρε βλάκα τι είναι αυτά που λες
αυτοί θέλουν καλά στημένη την απάτη
δεν έχει κέρδος να προσέχεις τον εργάτη.
Πρέπει να καιει η λαμαρίνα να πονάει το ματσακόνι
και γρήγορα η δουλειά ρε να τελειώνει
γι’ αυτό φωνάζω ψηλά στον ουρανό
πως όλα αυτά είναι θυσία σε βρώμικο βωμό.

«Γι’ αυτό μ’ αυτά τα λίγα λόγια βγάζω τον θυμό μου. Για όλα αυτά που γίνονται κάτω απ’ τον γκρίζο ουρανό εκεί στο Πέραμα. Και δεν ξεχνάω ρε όσους πέθαναν άδικα. Και δεν με νοιάζει εσείς τι λέτε. Και πως τους δικαιολογείτε όλους αυτούς τους μαλάκες που φταινε. Εγώ δεν ξεχνάω και πονάω μαζί μ’ αυτούς που ακόμα ελπίζουν. Γιατί όλα αυτά είναι θυσία σε βρώμικο βωμό.»

«Θυσία» – Avctive Member, Από τον τόπο της φυγής

——

Δε γαμιέστε λέω ‘γω παλιοκαθάρματα, που κολυμπάτε στα δις, μπουκωμένοι στα υπερκέδη, σκασμένοι στις μίζες, βουτηγμένοι στο αίμα και στον ιδρώτα του κόσμου που θυσιάζεται, καταδικάζει τη ζωή του και δουλεύει μέχρι «τελευταίας ρανίδος του αίματός του» για να πληρώνει την πλουσιοπάροχη σκατοζωή σας. Γαμώ το στανιό σας παλιογουρούνια! Δε βρίσκω λόγια να εκφράσω την οργή που με πνίγει, ρε παλιοσκουλήκια.

Γιατί αυτά, η κτηνώδης καταστροφή ανθρώπων, ζώων, φυτών, γης, νερού και αέρα είναι αποτέλεσμα του σαπισμένου, παρηκμασμένου καπιταλισμού της εποχής μας, που δεν διορθώνεται και δεν εξανθρωπίζεται, αλλά και της δικής σας συνειδητής δράσης, που πασχίζετε με κάθε βίαιο και μη μέσο να τον συντηρείτε, γιατί αυτή η δολοφονική σαπίλα αυτού του συστήματος είναι η πηγή που τροφοδοτεί τη χλιδή σας.

Advertisements

32 thoughts on “κάπου κι εσύ, θα ‘χεις ακούσει ιστορίες…

 1. Τελευταία πιστεύω ότι μόνο με οριστική εξαφάνιση όλων των πολιτικών και ,θα γίνει κάτι.Να αρχίσουν από το μηδέν όλα.
  Να μη μείνει τίποτα παλιό και «βολεμένο».Ειδικά αυτό το βόλεμα με εκνευρίζει τρελλά.Σε όλους τους τομείς.
  Σήμερα πήγα να βγάλω ταυτότητα στην αστυνομία.Τρίτη φορά πάω στο τμήμα,μια για να ρωτήσω κι άλλη μια για ραντεβού,εκτός από σήμερα.Είναι σίγουροι ότι η δική μας αστυνομία έπιασε την «17 Νοέμβρη»;;;

 2. «όλων των πολιτικών και των σχετικών» ήταν η συνέχεια, χτύπησε τηλέφωνο και αποπροσανατολίστηκα.Δεν έχω η/υ και χρησιμοποιώ της δουλειάς ;)

 3. Μου επιτρέπεις να συμπληρώσω; Να γκρεμιστεί το «βολεμένο» και με την ευρεία έννοια. Αυτό, δηλαδή που βολεύεται από την παρούσα κατάσταση, που έχει συμφέρον από τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης γενικά.
  Μην υποτιμάς την αποτελεσματικότητα των βολεμένων όταν είναι να προστατεύσουν το συμφέρον τους. Σε κάτι περιπτώσεις όπως τα μέτρα ασφαλείας στη Ζώνη (τη ναυπηγοεπισκευαστική του Περάματος) είναι που αποδεικνύονται εντελώς άχρηστοι.

 4. Οι πολιτικοί φταίνε πάλι??

  Πωπω τους πούστηδες, κάνανε σαμποτάζ το πλοίο??? >:-Ο

 5. Στέλιο,
  τι σου έλεγα;

  Βλέπεις ότι δεν καταλαβαίνει;

  Αν εξακολουθείς να έχεις τάσεις συμπάθειας για τον κουρασμένο/ξεκούραστο μάλλον πάσχεις από ήπιας μορφής χριστιανικό αλτρουϊσμό. Μη φοβάσαι όμως! Θεραπεύεται! Ως πότε θα γυρνάς και το άλλο μάγουλο!

  Εγώ πάλι θα κάνω μια μικρή απόπειρα επιχειρηματολογίας στον ανόητο και θρασύ συνομιλητή. Και φυσικά θα τον κράξω εντός κοσμίων πλαισίων!

  Θα ξεκινήσω με ένα διαφορετικό παράδειγμα. Ας δούμε τους δρόμους της Ελλάδας και τα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με τη δική μου άποψη μεγάλη ευθύνη έχουν οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι φορείς (δηλαδή πάλι οι πολιτικοί με έμμεσο τρόπο). Κατά τον ξεκούραστο φταίνε οι οδηγοί γιατί γενικώς κάποιοι είναι ηλίθιοι και κάποιοι έξυπνοι.

  Ωστόσο η ηλιθιότητα ή η εξυπνάδα των οδηγών κινούνται στα όρια που τους θέτει(όσο μπορεί βέβαια, αλλά είναι σημαντικό) το πλαίσιο της αυστηρότητας των νόμων του κ.ο.κ. και το περιβάλλον που πραγματοποιούν την οδήγηση. Έτσι για παράδειγμα σε έναν καινούριο δρόμο με προδιαγραφές, σήμανση και έλεγχο τα ατυχήματα είναι ελάχιστα σε σχέση με έναν παλιό χωρίς συντήρηση. Κάντε μια σύγκριση ανάμεσα π.χ. στην Αττικη όδό και τα Τέμπη, το το πέταλο στο Μαλιακό, την εθνική οδό Κόρινθο-Πάτρα κτλ Είναι η μέρα με τη νυχτα.

  Αλλά επειδή κυκλοφορούν και εμπορεύματα μέσα από τους οδικούς άξονες(και πρέπει να κυκλοφορούν πιο γρήγορα και ασφαλή), υπάρχει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις να φτιαχτουν οι δρόμοι ή να κατασκευαστούν καινούριοι. Έτσι θα επωφεληθούμε και εμείς οι απλοί άνθρωποι από αυτό.

  Το παραπάνω παράδειγμα είναι αρκετά κατατοπιστικό για περιπτώσεις τύπου «κουρασμένος». Να εξηγείς ότι υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα απο τα πάνω που επιβάλλουν συγκεκριμένες πολιτικές και πραγματικότητες σε εμάς τους πολίτες και την καθημερινότητα μας.

  Ωστόσο Στέλιο, την τραγωδία του Περάματος δεν θα την καταλάβει ποτέ ο εν λόγω «φίλος». Για τον απλούστατο λόγο που λέει ότι μπορεί να καταλάβει το παράδειγμα με τους δρόμους και τα αυτοκίνητα γιατί οδηγάει (πιθανόν πολυτελές αυτοκίνητο, ε «κουρασμένε»;), αλλά την δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί στις επισκευές των πλοίων όχι μόνο δεν την έχει δει, αλλά δεν μπορεί καν να τη φανταστεί. Ποιος ξέρει ανάμεσα σε πόσες «γραβάτες» δουλεύει ο «κουρασμένος»; Ή μήπως είναι και αυτός μια ακόμη καλοσιδερωμένη ατσαλάκωτη γραβάτα; Ή ακόμη καλύτερα μπορεί να είναι χλιδάνεργος ή αιώνια σπουδάζων με τα λεφτά του μπαμπά.

  Που να φανταστεί;
  Μια μέρα,
  άγρια χαράματα,
  τον εργολάβο να τσουρμάρει ένα μίγμα ανασφάλιστων εργατών έλληνων και ξένων,
  να τρέχουν στα γρήγορα να τελειώσουν τις επισκευές από την πρώτη ηλιαχτίδα του πρωινού μέχρι τα μεσάνυχτα,
  να μην κάτσει ούτε μια ώρα παραπάνω το καράβι στο ντόκο και χρεωθεί ο εφοπλιστής.
  Και όλα να είναι προσχεδιασμένα και πλαστά προς χάρην της ταχύτητας/κονόμας,
  ο τεχνικός ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας που καθυστερούν τη δουλειά να παρακάμπτονται,
  η εταιρία να εκδίδει πλαστό πιστοποιητικό ελέγχου για τα εκρηκτικά αέρια,
  ………………………….
  και μετά από ώρες μεσα στο θεοσκότεινο και βρωμερό αμπάρι,
  με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει από τις λαμαρίνες που καίνε,
  τις αναθυμιάσεις της συγκόλλησης να δηλητηριάζουν τον αέρα,
  ο οξυγονοκολλητης πλησιάζει με τη φλόγα του να κολλήσει μια ακόμα λάμα,
  μόνο που δεν βλέπει το αέριο που έχει διαφύγει,
  είναι άχρωμο, ύπουλο, και φονικό,
  ……………………………………………………………………………..

  Και δυστυχώς, όπως καταλαβαίνετε απο εκεί δεν γλυτώνεις με τίποτα. Κάποια μέρα θα σκοτωθείς θες δε θες, γιατί η ζωή των εργατών είναι πιο φθηνή, από την καθυστέρηση αναχώρησης του προς επισκευή πλοίου.

  Και εδώ ποιος φταίει; Γιατί δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και τα μέτρα ασφαλειας στο Πέραμα; Κάποιοι έχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα για αυτό, και φυσικά κάποιοι πολιτκοί τους καλύπτουν. Δεν χωράει συζήτηση. Γίνονται κατ’επανάληψη ατυχηματα 2-3 κάθε χρόνο. Δεν είναι τυχαίο και δεν κάνουν οι υπεύθυνοι τίποτα γι’αυτό.

  Το πρόβλημα αυτών των εργατών βολεμένε «ξεκούραστε» είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο στη ζωή τους. Δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουμε οι υπόλοιποι, γιατί οι πατεράδες και οι παππούδες τους την ίδια δουλειά έκαναν, αυτή την τέχνη συνεχίζουν και κάνουν, και αυτό είναι το ψωμάκι που τρώνε.

  Μόνος δρόμος η δυναμική διεκδίκηση του δικαιώματος όχι μόνο σε μια αξιοπρεπή δουλειά, αλλά και στη ζωή! Να απαιτήσουμε ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων! Να πάνε να πνιγούν οι εφοπλιστές και ας χάσουν κέρδη, δεν μας νοιάζει. Πάνω απο όλα είναι η ασφάλεια και η ζωή του εργαζόμενου. Αυτού που παράγει τον πλούτο, που δημιουργεί και πλάθει ότι είναι τριγύρω μας.

 6. Κουρασμένε, το κράτος -και οι πολιτικοί ως μέρος του- φταίει γιατί δεν κάνουν τη δουλειά του, που είναι η λήψη και επιβολή των απαραίτητων μέτρων για την περιφρούρηση της ασφάλειας και της υγείας των εργατών εκεί – και παντού. Αντίθετα, σε άλλες δουλειές, καταστολή απεργιών π.χ., το κράτος αποδεικνύεται πλήρως αποτελεσματικό. Ακόμη και αν ο εργάτης είναι μαλάκας και πάει με ένα φλογοβόλο να μπει σε ένα αμπάρι γεμάτο αέριο, το κράτος πρέπει να φροντίσει να μην εξαρτάται από έναν μαλάκα εργάτη το αν θα γίνει ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα. Βέβαια, μη γελιέσαι, τέτοιου είδους ατυχήματα γίνονται γιατί η εταιρία θέλει να τελειώνει η δουλειά γρήγορα. Από εκεί και πέρα, ο εργάτης, ανάλογα με το πόση ανάγκη έχει το μεροκάματο, υποκύπτει.

  Παύλε, συμφωνούμε ως προς την ουσία.

 7. Σίγα ρε, σιγά!

  Σε λίγο θα πείτε ότι στις κομουνιστικές χώρες δεν γίνονται ατυχήματα!

  Μήπως συμβαίνουν ατυχήματα σαν αυτό κάθε μέρα!?!
  Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που έγινε κάτι παρόμοιο…

  Η υπερβολή πάει σύννεφο…

  Όσο για τον PAVLO

  1) Τι πρόβλημα έχεις εσύ ακριβώς με το να έχει ο Στέλιος συμπάθεια προς τα έμενα??
  Λες δηλαδή ότι όποιος δεν έχει τις ίδιες απόψεις πρέπει να διώκεται?
  Τι έγιναν εκείνα τα όμορφα περί δημοκρατίας που λέτε κάθε φορά όταν σας βολεύει?? Δεν ισχύουν για όσους έχουν αντίθετη γνώμη ε?

  2) Με τι θράσος συμπέρανες ότι ΔΕΝ συμφωνώ με το παράδειγμα οδικής κυκλοφορίας??

  Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν να μην συμφωνήσω??
  Σαφώς και η πολιτεία και οι οδηγοί έχουν ίσο μερίδιο ευθύνης.

  Η διαφορά όμως με το ατύχημα στο πλοίο είναι ότι >>>

  ΤΡΟΧΑΊΑ ΑΤΥΧΉΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌ ΣΧΕΔΌΝ ΓΕΓΟΝΌΣ. ΆΡΑ ΣΑΦΏΣ Η ΠΟΛΙΤΕΊΑ ΈΧΕΙ ΕΥΘΎΝΗ & ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΆΡΕΙ ΜΕΤΡΆ .

  ΤΟ ΑΤΎΧΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΊΟ ΌΜΩΣ ΕΊΝΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΈΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΌ!

  Που σημαίνει ότι δεν έχεις το δικαίωμα να κατηγορείς κανέναν. Γιατί ήταν ΑΤΎΧΗΜΑ!

  3) Το ότι έκανες τόσες υποθέσεις για έναν άνθρωπο, χωρίς καθόλου κριτήρια, παρά μόνο το γεγονός ότι δεν έχει την ίδια γνώμη με εσένα, άρα και πρέπει να είναι διεφθαρμένος/πουλημένος/βολεμένος κτλ, αποδεικνύει πόσο μικρόψυχος και μίζερος είσαι.

  Δεν έχω αυτοκίνητο, ούτε μηχανάκι. Δεν φοράω γραβάτα. Για την ακρίβεια φοράω αθλητικά στην δουλειά.
  Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι όταν έχω οικονομικό πρόβλημα αναγκάζομαι να ζητήσω χρήματα από την οικογένεια μου.

  Η διαφορά μας είναι ότι εσύ είσαι μίζερος και ρίχνεις ευθύνες στους άλλους. Εγώ προτιμώ να τις φορτώνομαι και να δουλεύω σκληρότερα και ΕΞΥΠΝΌΤΕΡΑ για να πετύχω αυτό που θέλω.
  Δεν περιμένω κανέναν πολιτικό για να βγάλω χρήματα.

  Αν πιστεύεις ότι όλοι όσοι ανήκουν στην εργατική τάξη έχουν την δικιά σου άποψη, είσαι βαθιά νυχτωμένος.
  Αν αυτό ίσχυε, τότε η εργατική τάξη όντας πλειοψηφία θα κέρδιζε αμέσως τις εκλογές.
  Ευτυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

 8. Δίκαιος ο θυμός σου. Όσοι δούλεψαν ποτέ σε εργοστάσια και εργοτάξια κατάλαβαν το πως και το γιατί γιατί αυτοί ξέρουν πόσο λίγο στοιχίζει η υγεία κι η ζωή του «αναλώσιμου» εργάτη.

  «Αν δεν δεχτούμε τους όρους εργασίας που προσφέρουν δεν θα δουλέψουμε ποτέ».

  Κι αν τους δεχτούν ο θάνατος καραδοκεί, ιδιαίτερα αν είναι μετανάστες.

  Πόσο άλλαξαν τα πράγματα για τον εργάτη από τότε που έγραψε ο Μαρξ το γνωστό «ο προλετάριος δεν έχει να χάσει παρά τις αλυσσίδες του»;

  Να συμπληρώσουμε «κυρίως τη ζωή του»…

  Όμως λαϊκίζω, σαν τους καλοζωισμένους δημοσιογράφους της τηλεόρασης, που αν πέρασαν έξω από εργοστάσιο είναι μάλλον γιατί έχασαν το δρόμο.

  Και άμα υπάρχουν χαμένες ζωές, αυτό είναι ιερόσυλο.

  Όπου φτωχός κι η μοίρα του. Έστω κι αν είναι πολυειπωμένο.

 9. Κουρασμένε, στη Ζώνη του περάματος συμβαίνουν συχνά δυστυχήματα. Δεν είσαι καλά πληροφορημένος. Έκρηξη σε αμπάρι πλοίου όταν επισκευάζεται, δεν γίνεται κατά λάθος. Πρόκειται για δολοφονική αμέλεια, δυστυχώς.

  Αναμοχλευτή, η αλήθεια είναι δεν έχω δουλέψει ποτέ σε εργοστάσιο. Η οργή μου δεν είναι βιωματική, είναι κοινωνική. Δεν το σηκώνει ο οργανισμός μου να γίνονται αυτά στην κοινωνία που ζω και που με ζει. Δεν μπορώ να ζω από μια κοινωνία που χτίζεται στο αίμα του οποιουδήποτε. Φοβάμαι ότι αυτά που γράφεις δεν είναι λαϊκισμός. Οι δεκάδες νεκροί κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα, δυστυχώς, το επιβεβαιώνουν.

 10. Υπάρχουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, που μάλλον θα σας έκαναν, Κουρασμένε, να αναθεωρήσετε ή τουλάχιστον να ξανασκεφτείτε τον χαρακτηρισμό «μομονωμένο περιστατικό». Χαρακτηριστικά: το 2007 μόνο δηλώθηκαν 113 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. «Μεμονωμένο» περιστατικό, ακόμα κι αν κανείς δεν θέλει να κυριλοεκτεί, δεν σημαίνει 113 περιστατικά μέσα σε ένα χρόνο. Και λάβετε υπόψη σας: θανατηφόρα. Πολύ περισσότερα κατέληξαν σε ελαφριές ή σοβαρότερες αναπηρίες.
  Ξαναδείτε το λιγάκι το θέμα.

  υγ. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Ιού της Ελευθεροτυπίας (http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040502a.htm) για τις εκαντοντάδες ζωές εργατών που θυσιάστηκαν στον βωμό του οράματος της Ολυμπιάδας.
  Δεν το προτείνουμε στον Κουρασμένο. Φοβούμαστε θα το βρει υπερβολικά μίζερο και μικρόψυχο.

 11. υγ 2 Ίσως, Κουρασμένε, να θέλατε τουλάχιστον να δείτε το άρθρο της γνωστής κομμουνιστικής φυλλάδας Καθημερινή σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα:
  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_8_15/09/2006_162604
  Όχι ότι τέτοια πράγματα μας αφορούν στο ελάχιστο (τι, σιγά, εμείς σκοτωνόμαστε!), αλλά να, έτσι, από καθαρή περιέργεια.

 12. «Βάσει των επίσημων στοιχείων στη χώρα μας, κάθε τρεις μέρες ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του σε κάποιο από τα εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται κάθε 14 λεπτά! Μερικά από τα ατυχήματα επιφέρουν μόνιμες βλάβες, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην μπορέσει ποτέ να επιστρέψει στα καθήκοντά του και να ζει κοινωνικά αποκλεισμένος με την πενιχρή αναπηρική σύνταξη που του προσφέρει το κράτος
  Από το τελευταίο link που δίνει το ΜαυροΧαλι. Τα στοιχεία είναι πολύ βαριά για να τα αντέξει κανείς.
  Ευχαριστώ, ΜαυροΧαλι.

 13. Το πρόβλημα σας Maurochali είναι ότι αποδέχεστε ότι και να σας πούνε χωρίς καν ποτέ να ελέγξετε κατά πόσο αληθεύει, απλώς και μόνο επειδή βολεύει τα πιστεύω σας.

  Από την άλλη πάλι αν μια επιστημονική πηγή είναι κόντρα στα πιστεύω σας, την απορρίπτεται χωρίς κουβέντα.

  Είδες μήπως εσύ ο ίδιος με τα μάτια σου, έστω 10 από αυτούς τους θανάτους που γίνονται κάθε χρόνο???

  Όταν δεν σας βολεύει τότε τα ΜΜΕ λένε ψέμματα και δίνουν πλαστά στοιχεία, αλλά όταν σας βολεύει τότε λένε *αλήθειες*.

  Αυτό κάποιοι το λένε υποκρισία.

  Θέλω να μου δώσεις ονόματα τουλάχιστον 20 ατόμων από αυτούς που πέθαναν μέσα στον ίδιο χρόνο.

  Αν αληθεύουν οι κατηγορίες σου τότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις τα στοιχεία.

  Αν από την άλλη πάλι είναι πλαστά… με στόχο να προκαλέσουν αντιδράσεις κατά αντίπαλον πολιτικών ομάδων που αντιπροσωπεύει η εφημερίδα…

  Η προπαγάνδα δουλεύει από όλες τις πλευρές mavrochali.

 14. Κουρασμένε, είπαμε, τα στοιχεία αυτά δεν τα δίνει καμιά κομμουνιστική ή αναρχική φυλλάδα που μεροληπτεί υπέρ των εργατών. Η Καθημερινή τα δίνει, παραδοσιακά «συντηρητική», φιλελεύθερη εφημερίδα. Αν υπάρχει περίπτωση παραποίησης, λοιπόν, αυτή θα είναι προς τα κάτω. Οι θάνατοι, δηλαδή, θα είναι περισσότεροι. Και μπορείς να είσαι σίγουρος για αυτό, καθώς πολλοί μετανάστες που δουλεύουν παράνομα και χάνουν τη ζωή τους είναι εκτός των επίσημων στατιστικών.

 15. Πρώτα τα πολύ εύκολα, Obnoxious, αλλά βασικά: δεν ξέρουμε με ποιο δικαίωμα ακριβώς διατυπώνετε κρίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε (αποδεχόμαστε, απορρίπτουμε) επιστημονικές ή δημοσιογραφικές πηγές. Υποθέτουμε με κανένα. Μην το κάνετε λοιπόν.
  Έπειτα τα εύκολα και ουσιαστικά: η συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα των στατιστικών και τα ερωτήματα που αυτές θέτουν είναι μεγάλη. Κυρίως λόγω των χρησιμοποιούμενων κριτηρίων αλλά και των μεθόδων άντλησης στοιχείων υπάρχει συχνά μεγάλο περιθώριο αποκλίσεων και χειρισμού του υλικού. Ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση, αν θα σας ενδιέφερε να την κάνετε. Ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις συγκεκριμένες στατιστικές για παράδειγμα είναι τι γίνεται με τους παράνομους και αδήλωτους μετανάστες-εργαζόμενους / μετανάστριες-εργαζόμενες. Επίσημα στατιστικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Απασχόλησης (http://www.ypakp.gr/), χωρίς ονόματα νεκρών δυστυχώς. Δεν θα ήταν πρέπον σε μια στατιστική. Έχετε συγκεκριμένους λόγους να αμφισβητείτε αυτά τα στατιστικά στοιχεία;
  Δυστυχώς τα στοιχεία στην σελίδα του Υπουργείου σταματούν το 2003. Είναι λίγο θλιβερό. Για τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να καταφύγετε σε πιο «ύποπτες» πηγές, την ΓΣΕΕ δηλαδή.
  Λίγο πριν το τέλος τα (πολύ) δύσκολα: Δεν μπορούμε να σας αναφέρουμε κάνενα όνομα νεκρού. Όλως κατά τύχη είχαμε βρεθεί μπροστά σε ένα εργατικό ατύχημα σε οικοδομή. Ο εργάτης δεν σκοτώθηκε, εμείς δεν καταγράψαμε το όνομά του, όποτε μάλλον χάσαμε την μοναδική μας ευκαιρία να σας πείσουμε. (Έχει πάντως ένα ενδιαφέρον η «πρόκλησή» σας. Είναι δηλωτική για την κοινωνική σύνθεση όσων ασχολούνται με τα μπλογκ. Όχι σπάνια γίνοται και αυτοί θύματα «εργατικών ασθενείων» οι οποίες όμως δεν καταγράφονται.)
  Τέλος τα κάπως φαιδρά: τα ΜΜΕ λένε και αλήθειες και ψέμματα και μισο-αλήθειες και μισο-ψέμματα, ενίοτε δεν λένε τίποτα και το παρουσιάζουν ως τα πάντα. Τα ΜΜΕ κάνουν προπαγάνδα, ενημερώνουν και πολλά άλλα πράγματα. Εμείς κρίνουμε, όπως ξέρει και μπορεί ο καθένας. Κάποιοι στηρίζουν όσα λένε προσκομίζοντας και άλλα στοιχεία, κάποιοι εμπιστεύονται μόνο τα μάτια τους (και τα αυτιά τους να υποθέσουμε;).
  Οι δεσμοί που παραθέτουμε είναι από δύο εφημερίδες που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική γραμμή. Ίσως (ίσως λέμε) θα έπρεπε να το λάβετε υπόψη σας.
  Και για να τελειώνουμε όντως: Κατά την γνώμη / γνώση σας, το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πέραμα είναι μεμονωμένο, σπάνιο γεγονός στην Ελλάδα που οφείλεται στην κακιά την ώρα;
  υγ. Αν περιορίζαμε, Obnoxious, την εμπειρία μας σε όσα έχουμε δει με τα μάτια μας, αμφιβάλλω αν θα συνομιλούσαμε αυτή τη στιγμή, όπως το κάνουμε. Σκεφτείτε ειλικρινά για μια στιγμούλα μόνο, πόσο πράγματα δεν έχετε δει με τα μάτια σας κι όμως τα θεωρείτε δεδομένα, και καλά κάνετε.

 16. Ok.

  Μπορώ να έχω 20 ονόματα από αυτή την στρατιά των νεκρών??
  Να είναι όλα της ίδιας χρονιάς.

 17. Αν βρει κανείς ονόματα νεκρών, παρακαλώ να μην τα αναρτήσει στο blog μου. Θα τα σβήσω. Έτσι και αλλιώς δεν έχει νόημα. Και πάλι μπορούν να αμφισβητηθούν, με το επιχείρημα «δεν τους είδα», «πού ξέρεις αν πρόκειται για πραγματικά ονόματα» κ.λπ.

 18. Ναι! Πηγαινετε στο ΙΚΑ η στο Υπουργειο Απασχολησης. Ζητατε τους σχετικους στατιστικους πινακες και εν συνεχεια τους εξηγειτε οτι θελετε και ονοματα και δειυθυνσεις. Σας λενε πιθανοτατα οτι εμπιπτουν το νομο περι προστασιας προσωπικων δεδομενων. Τους εξηγειτε τον πολυ σημαντικο λογο, για τον οποιο θελετε τα ονοματα. Τους πειθετε.
  Εμεις μολις το δοκιμασαμε απο τηλεφωνου. Δεν επιασε γιατι δεν μπορεσαμε να υποστηριξουμε επαρκως την τοσο σημαντικη αιτιολογια για την οποια τα θελουμε. Εσεις ομως σιγουρα θα τα καταφερετε.

  Εμεις δεν θα ξαναπαρεμβουμε για το θεμα «ονοματα και διευθυνσεις» η «πως να πεισεις καποιον που πιστευει μονο τα ματια του».
  Αρκετα φλυαρησαμε στο ασχετο σε ενα ποστ για νεκρους.

 19. Mόλις διαβάσαμε το σχόλιο του Π.Μπουκάλα στην Καθημερινή (γνωστός αμετανόητος κουμμουνιστής και λαοπλάνος, δεν είναι ούτε για έσας Κουρασμένε, ούτε για εσάς Obnoxious) και μιας και θίγει, όπως μόνο αυτός ξερεί το θέμα των ονομάτων είπαμε να το προσθέσουμε εδώ: http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100095_29/07/2008_279362

  Στέλιο, κάνουμε κατάχρηση φιλοξενείας και ζητούμε συγγνώμη. Ήταν όμως πολύ καλός ο άτιμος ο Μπουκάλας.

 20. ΜαυροΧαλι, αυτό με την κατάχρηση ξέχασέ το. Ίσα-ίσα είναι ζητούμενο να λύσουμε τη γλώσσα μας (τη γραπτή, δεν πειράζει). Έχουμε πάρα πολλά να πούμε. Μην αυτοπεριορίζεσαι. Άλλωστε, τα λες πολύ ωραία.

  υγ. Ο Κουρασμένος και ο Obnoxious είναι το ίδιο πρόσωπο, μόνο που είναι λίγο μπαγασάκος :-) .

 21. «ανώνυμοι είναι άλλωστε, μόνο στο αγγελτήριο του θανάτου τους θα γραφτεί το όνομά τους, ποτέ δεν θα το δούμε ανάμεσα στα ονόματα όσων διασκέδασαν στη μια ή την άλλη δεξίωση της «υψηλής κοινωνίας» ή πήγαν στο Ηρώδειο ή φιλοξένησαν στο σκάφος τους πέντε υπουργούς και δέκα κομματικά στελέχη.

  »Οι εξ ανωνύμων ανώνυμοι από τη μια, οι «αδήλωτοι» από την άλλη, αλλοδαποί κυρίως. Αυτοί, ζουν ή πεθαίνουν, δεν αφήνουν ίχνος, ούτε καν για τους ιατροδικαστές. Συμπληρώθηκε εικοσαετία αφότου ανατινάχτηκε στο Πέραμα το δεξαμενόπλοιο «Αναγκελ Γκρέιτνες» και παραμένει ανεξακρίβωτο πόσοι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν. Τώρα, και με δεδομένο ότι στα αμπάρια του «Friendship Gas» είχαν κατέβει και «αδήλωτοι», σαν σκλάβοι νέου τύπου, ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι νεκροί ήταν μόνο οχτώ;»

  Από το το άρθρο του Μπουκάλα που παραπέμπει το ΜαυροΧαλι.

 22. Ωχ, ναι sorry παιδιά.

  Γράφω απο διαφορετικά pc και δεν πρόσεξα ότι το όνομα είναι διαφορετικό.

  Sorry, it happens. Οταν βλέπετε Obnoxious & Κουρασμένο είναι το ίδιο πρόσωπο.

  Ωχ, τι βλέπουν τα ματάκια μου Μαυροχάλι?? Βγήκαν όλοι οι πλιατσικολόγοι και άρχισαν να γράφουν άρθρα για το πόσο συγκινημένοι είναι για το θάνατο των εργατών και για το πόσο φταίει η κυβέρνηση??

  Πωπω αυτό δεν το περίμενα ρε γαμώτο!

  Θα έλεγε κανείς ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση…

  Και καλό μου Χάλι… αν οι νεκροί ήταν πραγματικά τόσοι πολλοί σε αριθμό τότε δεν θα χρειάζονταν να τρέχεις δεξιά και αριστερά για να βρεις ονόματα.

  Το γεγονός ότι ΕΣΎ ο ίδιος λες ότι πρέπει να πας στο ΙΚΑ για να βρεις ονόματα κτλ αποδεικνύει τον ότι και εσύ ΔΙΑ ΣΤΌΜΑΤΟΣ ΈΜΑΘΕΣ ΑΥΤΈΣ ΤΙΣ *ΑΛΉΘΕΙΕΣ*!!
  Και ότι δεν γνωρίσεις ούτε ως τρίτος, ούτε καν ως θεατής άτομα που έχουνε σκοτωθεί σε αυτά τα *καθημερινά* θανατηφόρα ατυχήματα.

  Το γελοίο είναι ότι πραγματικά πιστεύετε ότι έχει *κέρδος* ο εργολάβος να χάνει εργάτες (τους οποίους παίρνει πάρα πολύ χρόνο για να εκπαιδευτούν και να μάθουν την δουλειά)
  Και ότι έχει κέρδος με το να γίνονται εκρήξεις μέσα στα πλοία του και να παθαίνουν ζημιά.

  Το κέρδος ακριβώς που είναι???

 23. Μακροπρόθεσμα υπολογίζεται το κέρδος, Obnoxious. Ο εφοπληστής υπολογίζει ότι τον συμφέρει ένα εργατικό ατύχημα μια στο τόσο, παρά να πληρώσει για μέτρα ασφαλείας ή ψηλά μεροκάματα. Άσε που μερικές φορές είναι τόσο τυφλωμένοι από τη βιασύνη που δεν υπολογίζουν καν το μακροπρόθεσμο κέρδος. Το μόνο που τους νοιάζει εκείνη τη στιγμή είναι να γίνει η δουλειά γρήγορα και φθηνά.

  Εγώ δεν συνεχίζω πάντως σε αυτό το ποστ. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Έχει δίκιο το ΜαυροΧαλι. Αρκετα φλυαρησαμε στο ασχετο σε ενα ποστ για νεκρους.

 24. Στέλιο, αν μου επιτρέπεις, δεν νομίζω ότι φλυαρήσατε στο άσχετο. Κουρασμένε, αν – λόγω εισοδημάτων, καταγωγής κτλ – ανήκεις σε τάξη μακράν ανώτερη των εργατών του Περάματος μπορώ να καταλάβω τις αντιρρήσεις σου. Αν πάλι όχι, αν είσαι πχ υπάλληλος, πιστεύεις όντως ότι τα εργασιακά θέματα δεν σε αφορούν ή δεν πρόκειται να σε απασχολήσουν ποτέ; Εκτός αν απλώς σε απωθεί η αριστερή ρητορική.

 25. *Εκτός αν απλώς σε απωθεί η αριστερή ρητορική.*

  Αυτό herr K.

  Με μεγάλωσαν με την φιλοσοφία του ότι αν θες κάτι απο την ζωή πρέπει να παλέψεις μόνος σου για να το πάρεις. Και να μην περιμένεις βοήθεια απο κανέναν.

  Αυτή η νοοτροπία *με το χέρι απλωμένο* κατηγορούμε συνέχεια το απρόσωπο σύστημα – το οποίο ισοδυναμεί με μηδενικά αποτελέσματα – μου προκαλεί αποστροφή.

  Αν σε πιάνουν κορόιδο εργοδότες, σε εκμεταλλεύονται για πενταροδεκάρες, χωρίς να είσαι ασφαλισμένος, με σωματικό ρίσκο και εσύ δεν προσπαθήσεις να αλλάξεις την κατάσταση/ζωή σου, τότε είσαι καταδικασμένος και δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος, κανένας πολιτικός και καμία πολιτεία σε αυτόν τον κόσμο που θα σε ζώσει από τον εαυτό σου.
  Είναι η ίδια σου η βλακεία και ανικανότητα να αποκτήσεις κάτι καλύτερο στην ζωή.

  Και όσο και να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου και να επιρρίψεις ευθύνες σε τρίτους για το πόσο φταίνε για τα δικά σου χάλια, τίποτα δεν θα αλλάξει.

  Ο μόνος που μπορεί να βελτιώσει την ζωή σου είσαι εσύ.

  Αν ήμουν από ανώτερη τάξη των εργατών τότε πολύ απλά δεν θα ήμουν εδώ να λογομαχώ μαζί σας.

  Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, οι φτωχοί παραπονιούνται γιατί δεν τους δίνουν οι πλούσιοι λίγα από το πλούτο τους.
  Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι πλούσιοι δεν φτάσανε εκεί που είναι με το να ζητάνε βοήθεια από άλλους, αλλά πάλεψαν για να πάρουν αυτό που ήθελαν.

  Αδυνατώ να καταλάβω πως γίνετε – ενώ λέτε πως τα ατυχήματα στο Πέραμα είναι τόσο πολλά – υπάρχουν ακόμη κορόιδα που θα πάνε να δουλέψουν εκεί;;;
  Αν βρίσκανε άλλες δουλειές – ασφαλείς δουλειές – τότε οι ίδιοι οι εργοδότες θα αναγκαζόντουσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας.

  Το γεγονός ότι επιμένουν να πηγαίνουν ακόμη εκεί εργάτες σημαίνει ότι ένα απο τα επόμενα δυο σενάρια ισχύει:

  1) Τα πράγματα δεν είναι τόσο μακάβρια όσο τα κάνετε να ακούγονται, αλλιώς ο κόσμος δεν θα ρίσκαρε να δουλέψει κάπου τόσο επικίνδυνα.
  2) Είναι όλοι ηλίθιοι και τους εκμεταλλεύονται.

  Αποφασήστε πιο απο τα δυο ισχύει.

  Και μην πει κανένας ότι είναι ΤΌΣΟ απελπισμένοι που ρισκάρουν την ζωή τους για μια σκατό δουλειά (αν ναι, τότε είναι πάλι ηλίθιοι).

  Έχω μια κοπέλα η οποία είναι αλλοδαπή. Μαύρη. Δεν μιλάει τέλεια Ελληνικά και δεν ξέρει να τα γράφει. Αγγλικά είναι μέτρια. Έχει απολυτήριο λυκείου.

  Κάνει δυο δουλείες και βγάζει από την μια 1000 ευρώ και από την άλλη 400.

  Δεν μπορεί να μου πει κανείς σας τώρα ότι ενώ μια αλλοδαπή μαύρη που δεν ξέρει καλά ελληνικά, βγάζει τέτοια χρήματα, δεν μπορείς να κάνει το ίδιο και ένας μαντράχαλος άντρας.

  Είδα τις προάλλες στις ειδήσεις να λένε ότι Ελληνόπουλα δουλεύουν 3 δουλειές και δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε 100 ευρώ. Δείξανε μάλιστα μια 26χρονη Ελληνίδα η οποία ισχυρίστηκε τα ίδια.
  ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΘΕΕ ΜΟΥ!!!!!! Για αυτό δεν βλέπω τηλεόραση. Με τις μαλακίες που λένε ασταμάτητα…

  Και αν ακόμη ισχύει, τότε αυτά τα ελλήνόπουλα είναι ένα μάτσο μαλάκες.

 26. Έχεις ξεφύγει Κουρασμένε…

  Πρώτα απ’όλα δε δείχνεις τον στοιχειώδη σεβασμό σε νεκρούς. Κοροϊδεύεις και ειρωνεύεσαι την τραγωδία και τη δυστυχία που πλάκωσε ένα σωρό οικογένειες με χαρακτηρισμούς και εξυπνακίστικα σχόλια.

  Αμφισβητείς ότι τεκμηριωμένο στοιχείο και πηγή σου παραθέτουν οι συνομιλητές σου, ενώ οι δικές σου «αλήθειες» και δόγματα είναι αυτονόητα ορθά. Δηλαδή με βάση τη δική σου λογική δεν υπάρχουν καθόλου εργατικά ατυχήματα. Άρα εάν δεν έχεις περάσει ποτέ σου μπροστά από ένα ναυπηγείο στο Πέραμα, μήπως δεν έχεις περάσει και ποτέ μπροστά από μια οκοδομή; Γιατι στην τελική τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα γίνονται στη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό τομέα λόγω της επικίνδυνης φύσης των επαγγελμάτων και την θανατηφόρα-ηθελημένη αμέλεια από τα αφεντικα να πάρουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

  Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος είναι το παρηκμασμένο τέκνο μιας βιομηχανίας που πριν κάποιες δεκαετίες ανθούσε (μαζί με αναρίθμητες άλλες παραγωγικές μονάδες σε όλα είδη βιομηχανίας βλ. Λαύριο, Μαντούδι, κλπ) και τώρα γνωρίζει συρρίκνωση και εξαφάνιση. Όσοι εργάστηκαν με καλύτερες συνθήκες κάποτε και καλύτερα μεροκάματα λόγω της σκληρής δουλειάς τους δεν μπορούν να φύγουν σε μια νύχτα. Και που να πάνε; Στην οικοδομή είναι καλύτερα; Ή περιμένεις ο άλλος στα 40-50 να κάνει μια τελείως καινούρια αρχή;

  Αυτά δε γίνονται μεγάλε.

  Ούτε στις ταινίες με τον Ξανθόπουλο…

  Αν σε τυφλώνει ο εγωϊσμός σου και η επιμονή σου δε φταίμε εμείς. Και δεν σε κράζω επειδή γενικά έχεις διαφορετική άποψη με εμένα, αλλά επειδή τα επιχειρήματα σου είναι σαθρά και προσβλητικά. Δείχνεις τρομακτικη κοινωνική αναλγησία, που δεδομένης και της θέσης που δήλωσες ότι έχεις στη δουλειά σου και τη ζωή σου, θα έπρεπε να μην είσαι τόσο σίγουρος και επίμονος για τα πάντα, αλλά λίγο πιο μετρημένος και σεμνός.

  Λες στην αρχή του ποστ σου :
  «Με μεγάλωσαν με την φιλοσοφία του ότι αν θες κάτι απο την ζωή πρέπει να παλέψεις μόνος σου για να το πάρεις. Και να μην περιμένεις βοήθεια απο κανέναν».

  και πάρακάτω :
  «Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι πλούσιοι δεν φτάσανε εκεί που είναι με το να ζητάνε βοήθεια από άλλους, αλλά πάλεψαν για να πάρουν αυτό που ήθελαν.»

  Γιατί οι πλούσιοι κουρασμένε σίγουρα πάλεψαν για να γίνουν πλούσιοι και δεν ζήτησαν βοήθεια από κανένα. Αλλά όχι μόνο δεν έδωσαν(όταν ζητήθηκε) και σε κάποιον βοήθεια, αλλά βρώμισαν και τα χέρια τους με αλητείες και παλιανθρωπιές. Έδρασαν αδίστακτα, αντικοινωνικά και πουστικα. Έριξαν άλλους, εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις, εξαγόρασαν συνειδήσεις, εκλεισαν σπιτια. Και τα παραδείγματα άφθονα : από το Βαρδινογιάννη μέχρι τον Μπιλ Γκειτς.

  Τα επιχειρήματα σου, επιπέδου καφενείου και συζήτησης ποδοσφαίρου δεν βοηθούν το διάλογο. Ξέρω λέει, κάποια κοπέλα που χωρίς πολές δυνατότητες με δύο δουλειές βγάζει 1000+400. Η σειρά μου τώρα να σε αμφισβητήσω. Τι δουλειές είναι αυτές; Θα μας τρελάνεις; Τυχαίνει να ξέρω ανθρώπους με κάποια χρόνια προϋπηρεσίας, πτυχία και ουσιαστικές γνώσεις, και πάλι δε βγάζουν τόσα αν δεν παρέλθει τουλάχιστον 5ετια-10ετια.

  Το μόνο πράγμα που θα με βρεί κάπως σύμφωνο μαζί σου είναι μια εκτίμηση που κάνεις για τα ελληνόπουλα. Αν εξαιρέσω για μια ακόμα φορά το ύφος και τις βρισιές, να παρατηρήσω συμφωνόντας ότι είμαι αρκετά απογοητευμένος από την μαλθακότητα, στενομυαλιά και την έλλειψη αγωνιστικότητας από τις γενιές των νέων ανθρώπων κοντά στα 20-30.

  Δυστυχώς φέρουν το βαρύ φορτίο του να ζουν σε καιρούς χωρίς μεγάλες συγκροτημένες ιδεολογίες, με κληρονομιά την ήττα και ενσωμάτωση των γονιών τους και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός στην εργασιακή καθημερινότητα και στην ψυχοσύνθεση που αναπτύσσουν σε διάφορες δυσκολίες.

  Ωστόσο αυτά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν! Σε όλες τις γενιές υπάρχει εκείνη η κρίσιμη μάζα που μπορεί να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους ή απλά αφήσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Σου εύχομαι κουρασμένε σε κάποια στροφή στην δίνη των γεγονότων της ιστορίας να παρασυρθείς μαζί μας. Αν όχι, τουλάχιστον προσπάθησε στις κουβέντες σου να λειτουργείς πιο μετρημένα, σεμνά και με επιχειρήματα, βοηθώντας εμάς και τον εαυτό σου στους διαλόγους μας που κάνουμε στον «ομορφο»…..

 27. Παύλο, έχεις μια βαθιά εσωτερική ανάγκη να πείσεις τον εαυτό σου ότι *φταίει το κράτος*, επειδή έτσι εξαλείφεις ευθύνες για τις δικές ανικανότητες και αδυναμίες – και των άλλων γύρω σου -. Το να επιρρίπτεις ευθύνες σε άλλους δεν θα διορθώσει τα προβλήματα σου.

  1) Αν είσαι 40 – 50 ετών και πέρασες όλη σου την ζωή κάνοντας μόνο μια δουλειά και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο πέρα από αυτό, τότε λυπάμαι, αλλά αδυνατώ να νιώσω συμπόνια.
  Έζησες όλη σου την ζωή σου τόσο φτωχά και μονόπλευρα που δεν έψαξες ποτέ τις ίδιες σου τις δυνατότητες.
  Και όταν, αναπόφευκτα πλέον, ήρθε ο καιρός που το επάγγελμα σου δεν είχε πια ζήτησή, εσύ, επειδή σπατάλησες όλη σου την ζωή σου ζώντας μονόπλευρα, αδυνάτισες να προσαρμοστείς στους καιρούς.
  Και συνεχίζοντας με την ίδια μονόπλευρη αντίληψη για την ζωή, έμεινες κολλημένος στο ίδιο επάγγελμα για πενταροδεκάρες.
  Λυπάμαι αλλά τέτοιοι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι από την ζωή και δεν υπάρχει τίποτα και κανένας που μπορεί να τους ζώσει.

  Αλλά είμαι βέβαιος Παύλο πως θα βρεις κάποια διαστρεβλωμένη λογική για να δικαιολογήσεις την ατομική ανικανότητα και να ρίξεις ευθύνες για στο *κράτος*.

  Η στοιχειώδης διαφορά μας είναι η εξής:
  Εσύ επιλέγεις να βλέπεις τον κόσμο ως *μάζα* η οποία δεν φέρει ευθύνες για την κατάσταση της και την οποία πρέπει να *νταντεύει* μονίμος το κράτος. Επομένως για όλα τα στρεβλά ευθύνεται το *κράτος*.

  Εγώ βλέπω τον κόσμο ως τον καθένα ξεχωριστά, με τις ατομικές του ευθύνες για τις αποτυχίες και τις επιτυχίες στην ζωή του/της. Αυτός ευθύνεται για την ζωή του.

  Αμφιβάλω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αν θα πεις ποτέ Παύλο, ότι για κάποια επυτιχία στην ζωή σου, ευθύνεται το κράτος. Εννοείτε πως θα καρπωθείς την δόξα τη επιτυχίας σου.
  Για όλες τις αποτυχίες σου όμως, υπάρχει πάντα το εξιλαστήριο θύμα. Το *κράτος* η *κυβέρνηση* η *πολιτεία*. Ξελαφρώνει την συνείδηση σου, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα σου.

  Αυτά πάνω σε αυτό το θέμα.

  2) Η κοπέλα που περιέγραψα είναι η κοπέλα με την οποία συζώ. Είναι 24 ετών. Δουλεύει σε φαστφουτάδικο όπου βγάζει 900 ευρώ το μήνα, συν φιλοδωρήματα 1000 ευρώ το μήνα, μπορεί και παραπάνω. Καθαρίζει επίσης ένα άλλο μαγαζί όπου παίρνει 400 ευρώ.

  Ότι και να πεις δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα μου.

  Είναι σίγουρα δουλείες που δεν θα καταδέχονταν να τις κάνει ένας Έλληνας – επειδή είμαστε υπεράνω βρε αδερφέ! – αλλά δεν όταν ακούω ένα μαλακισμένο 20 – 25 ετών να λέει ότι μόλις βγήκε από πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να βρει δουλειά, ΤΑ ΠΑΊΡΝΩ ΣΤΟ ΚΡΑΝΊΟ!

  Ο Έλληνας θέλει να δουλεύει στο δημόσιο ή κάτι ανάλογο. Να κάθετε να ξύνει τα αρχίδια του, να σπρώχνει χαρτιά – με πολύ αργούς ρυθμούς – και να λέει στους άλλους τι να κάνουν.

  Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του Ελληνόπουλου που πήγε και σπούδασε δικηγόρος/γιατρός/διοίκηση επιχειρήσεων κτλ επειδή είναι δουλειά με *κύρος*.
  Ή μηχανικός αυτοκινήτων/τεχνικός δικτύων/πολυμέσα κτλ επειδή όλοι οι φίλοι του πήγαν εκεί.

  Και ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκε ένας από αυτή την ΣΤΡΑΤΙΑ των δικηγόρων/γιατρών/μάνατζερ/μηχανικών αυτοκινήτων/τεχνικών δικτύων κλτ κτλ… *που πάω ρε μλκ?? Πόσους δικηγόρους μπορεί να έχει μια χώρα 10 εκατομμυρίων?? Τι μάνατζερ χρειάζεται μια χώρα που δεν έχει μεγάλες επιχειρήσεις?? Πόσοι μηχανικοί αυτοκινήτων μπορούν να απορροφηθούν???*

  Κανένας.
  Και σήμερα εννοείτε πως δεν βρίσκουν δουλειά.

  Αλλά είμαι σίγουρος πως και για αυτό Παύλο θα βρεις κάτι να δικαιολογήσεις και να επιρρίψεις ευθύνες αλλού.

  Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ… θέλω να δω τι θα πεις για αυτά όμως πρώτα.

 28. Παύλο, έχεις μια βαθιά εσωτερική ανάγκη να πείσεις τον εαυτό σου ότι *φταίει το κράτος*, επειδή έτσι εξαλείφεις ευθύνες για τις δικές ανικανότητες και αδυναμίες – και των άλλων γύρω σου -.

  Δεν έχω καμιά τέτοια ανάγκη κουρασμένε. Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι φταίει το κράτος και το σύστημα! Αλλά φταίει για τα σοβαρά και σημαντικά. π.χ. την ανεργία, το προβληματικό σύστημα υγείας, τις άθλιες υπηρεσίες προς τον πολίτη, κτλ, και όχι γιατί ξύπνησα στραβά ή γιατί έχασε η ομάδα μου.

  Εσύ επιλέγεις να βλέπεις τον κόσμο ως *μάζα* η οποία δεν φέρει ευθύνες για την κατάσταση της και την οποία πρέπει να *νταντεύει* μονίμος το κράτος. Επομένως για όλα τα στρεβλά ευθύνεται το *κράτος*.

  Η στοιχειώδης διαφορά μας είναι η εξής:
  Εσύ επιλέγεις να βλέπεις τον κόσμο ως *μάζα* η οποία δεν φέρει ευθύνες για την κατάσταση της και την οποία πρέπει να *νταντεύει* μονίμος το κράτος. Επομένως για όλα τα στρεβλά ευθύνεται το *κράτος*.

  Εγώ βλέπω τον κόσμο ως τον καθένα ξεχωριστά, με τις ατομικές του ευθύνες για τις αποτυχίες και τις επιτυχίες στην ζωή του/της. Αυτός ευθύνεται για την ζωή του.

  Η ευθύνη που ρίχνω στη μάζα είναι ότι δεν ανατρέπει αυτό το άθλιο κράτος και σύστημα. Αλλά και γι’αυτό δεν είμαι ανυπόμονος. Υπάρχουν αντικειμένικοί και υποκειμενικοί παράγοντες στο γιατί είναι έτσι η κατάσταση.

  Άλλωστε στο τι είναι κανείς, τι κάνει στη ζωή του, τι σκέφτεται κτλ, δεν είναι εξαρτάται αυστηρά από τον ίδιο. Ξεκινά από τα καθορισμένα και στενά πλαίσια του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει, εκεί δέχεται μεγάλη διαπαιδαγώγηση σε ιδέες, αξίες και συμπεριφορές, και έτσι θα συνεχίσει εκτός και εάν με εξωτερικά ερεθίσματα και «παρεμβολές» διαφοροποιηθεί. Δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία επιλογών. Γιατι όποιος φεύγει από το μαντρί … τον τρωνε οι λυκοι… Τριγύρω μας το σύστημα έχει κάνει πολύ σοβαρή πρόβελεψη για την διαιώνιση της εξουσίας του. Και έχει πολλούς τρόπους να δημιουργεί αυταπάτες και να κάνει πλύση εγκεφάλου : σχολείο, ΜΜΕ κ.α. και για όποιον δεν καθεται στα αβγά του υπάρχει και το γκλοπ του ματατζή.

  Αν κοιτάξεις τον καθένα ξεχωριστά μπορεί εν δυνάμει να είναι ικανός να κατευθυνει όπου θέλει τη ζωή του. Αλλα και πάλι δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Κάποια στιγμή αρχίζουν υποχρεώσεις και καθήκοντα που δεν πρέπει να αμελείς. Εκτός και αν θες την επομένη επειδή είσαι και καλά τρελός να μην μπορείς να πληρώσεις τα στοιχειώδη έξοδα επιβίωσης στην οικογένεια σου…

  Τέλος τι ασυνάρτησίες αραδιάζεις με τα επαγγέλματα; Τελικά ποιο είναι το ιδανικό επάγγελμα κατα τη γνώμη σου; Που ιδρώνεις για να το κάνεις και δεν είναι και της μόδας; Έβγαλες άχρηστες ειδικότητες όπως μηχανικοί, πληροφορικάριοι, δικηγόροι, γιατροί, τεχνίτες υπολογιστών. Τι έχεις τέλος πάντων στο μυαλό σου για «σωστη» δουλειά;

  Κουρασμένε, αυτά προς το παρόν. Επειδή νομίζω ότι αρκετά μονοπωλήσαμε τη συζήτηση και κουράσαμε τους επισκέπτες αυτού του blog, ας συνεχίσουμε την παράθεση απόψεων και ιδεών στην επόμενη ευκαιρία.

  Ξεκινήσαμε από το εργατικό ατύχημα στο Πέραμα και φτάσαμε στην οργάνωση του κράτους, την σχέση των εργαζομένων με αυτό, το κατα πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τις μοίρες μας μόνοι μας κτλ.

  Αυτό δε σημαίνει κατα τη γνώμη μου, ότι πλατιάσαμε, αλλά ότι όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με πολύ άμεσο τρόπο.

  Κλείνοντας περιμένω το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ξεφτιλισμένη αυτή δικαιοσύνη ρίχνωντας ότι παραπάνω μπορεί σε ποινές, αλλά επειδή δεν είμαστε και καινούριοι και ξέρουμε τι παίζει, περιμένω το μέγιστο από εμάς που θέλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά ενάντια σε αυτό το έγκλημα …

 29. δυστυχώς έκανα κάποιο λάθος στο format και δεν βγαίνει και πολύ νόημα…

 30. -Σε ταλαιπωρεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος;
  -Καθυστερεί τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σου;
  -Δεν σου βγάζει εγκαίρως τη σύνταξη;
  -Σε ζημίωσε η αργοπορία του;
  Ο δικηγόρος σου θα σου πεί να κάνεις αγωγή αστικής ευθύνης κατά του δημοσίου (ορίζεται δικάσιμος μετά από 3 ½ χρόνια, γίνεται κάποια αναβολή, περνούν 2 χρόνια να βγει η πρωτόδικη απόφαση, μετά έχει έφεση και μετά αναίρεση κλπ).

  Δεν σου έχει πει ότι υπάρχει «Ειδική αίτηση αποζημίωσης κατά του υπαίτιου δημοσίου υπαλλήλου» (ο οποίος πρέπει να κατονομάζεται αφού στο τέλος από την τσέπη του θα βγει η αποζημίωση) στην οποία να περιγράφονται επακριβώς οι συνθήκες της ζημιογόνου συμπεριφοράς του υπαλλήλου και η ζημιά που προέκυψε στον αιτούντα (λ.χ. από την καθυστέρηση ενέργειας).
  Το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την υποβολή της εν λόγω αίτησης είναι: (1.)Άρθρο 7 του Ν. 3242.04 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004) (2) Άρθρο 2, παρ. 2β, του Ν. 2690/99, (ΦΕΚ 45/Α΄/9-3-1999) (3) Άρθρο 5, του Ν. 1943/91, (ΦΕΚ 50/Α΄/11-4-91) (4) ΔΙΣΚΠΟ/Φ. 17/1710/3-3-04, (ΦΕΚ 1226/Β΄/10-8-04) Απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Διάβασε πως θα την συντάξεις στο:

  http://www.equal-rights-greece.com

 31. Υπουργείο Εξωτερικών. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο επίδοξοι Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβεις επί τιμή, γηραλέοι συνταξιούχοι Πρέσβεις τους οποίους επαναδιορίζει στο ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη, εν είδει χαρεμιού, σύμφωνα με διατάξεις που υπήρχαν στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και επαυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο με το άσχετο νόμο 3712/2008. Στην ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com ετοιμάζεται η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας) για μαζική παραβίαση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της κοινοτικής οδηγίας 2000/78/ΕΚ που απαγορεύει διακρίσεις λόγω ηλικίας κλπ στην απασχόληση και εργασία.

  Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ κάνει μύριες όσες διακρίσεις στα όρια υποχρεωτικής εξόδου από την εργασία λόγω ορίου ηλικίας (για άλλους στο 60 έτος που τους έδιωξαν και αμέσως μετά κατάργησαν τη διάταξη, στους διπλωματικούς μέχρι το 65ο και σε άλλους στο 67ο), τώρα φέρνει από τα γηροκομεία υπέργηρους συνταξιούχους Πρέσβεις 80 χρονών, για να τους ταϊζει με χρυσά κουτάλια από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

  Στην προσφυγή, στην οποία επιτρέπεται και η τήρηση της εχεμύθειας ως προς το όνομα του καταγγέλλοντος, αφού θα κυνηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κράτος που παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πέσει «καμπάνα» και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ενώ θα χάσουν τον ύπνο τους οι επαναδιοριζόμενοι μετά τη συνταξιοδότησή τους Πρέσβεις), έχουν δηλώσει συμμετοχή και υπάλληλοι τόσο του διπλωματικού κλάδου και λοιπών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών και απλοί πολίτες που φυσικά και έχουν «έννομο συμφέρον» για να κάνουν την καταγγελία.

  Για δηλώσεις συμμετοχής στην υπογραφή του εντύπου της καταγγελίας, δηλώστε στο

  http://www.equal-rights-greece.com

 32. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

  Μονόπρακτο

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αγαπητοί συνάδελφοι, κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης του Συνδέσμου μας. Σήμερα θα μας απασχολήσει ένα σοβαρό ζήτημα..

  1ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε σας ζήτησα να προτάξετε το θέμα της έγκρισης των νοσηλίων μας …

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ησυχία. Εγώ καθορίζω την ημερήσια διάταξη. Το θέμα που θα συζητήσουμε είναι πολύ σοβαρό.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Τι είναι, τι είναι, μας κόβουν το επίδομα αεροθεραπείας;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αυτός ο ανόητος συνάδελφός μας που κόπηκε στις προαγωγές από την κυρία Υπουργό Εξωτερικών και βγήκε πρόωρα στη σύνταξη, έκανε αίτηση εγγραφής στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Το καθίκι, το καθίκι!

  2ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Και πως το έμαθε, το κτήνος, ότι υπάρχουμε, και μας έκανε τέτοια θρασύτατη αίτηση που προσβάλει συθέμελα το οικοδόμημά μας;

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Άν γίνει μέλος του συνδέσμου μας και το μάθει η κυρία Υπουργός, χαθήκαμε!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Έκανε λάθος η γραμματέας μου και του έστειλε ονομαστικά ένα έντυπο για να πληρώσει τη συνδρομή του έτους 2009.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Και τί έγινε;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Εκείνος την πλήρωσε!

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  Ααααααααααααααααααα!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως μην απελπίζεστε κύριοι συνάδελφοι. Μπορεί να πλήρωσε τη συνδρομή, όμως δεν προτίθεμαι να τον εγγράψω. Ρώτησα σχετικά και τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών και πήρα τη διαβεβαίωση ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, χωρίς να δώσω λογαριασμό.

  4ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε σε έναν συνταξιούχο διπλωματικό υπάλληλο να γραφτεί στο Σύνδεσμό μας. Τι σκατά «Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων» είμαστε τότε;

  1ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Να κάνουμε τροποποίηση του καταστατικού μας. Να βαπτιστούμε σε «Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πρέσβεων». Αυτός δεν είναι Πρέσβης και έτσι δεν θα μπορέσει να γραφτεί στο Σύνδεσμό μας.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Τι αηδίες λες ρε Κώστα; Αφού ξέρεις ότι ο περι ου ο λόγος έχει μαζέψει ένα σωρό αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που ακυρώνουν την παράλειψη της προαγωγής του στον πρεσβευτικό βαθμό. Κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Έχω τη διαβεβαίωση της κυρίας Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία απολύτως ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε σας πιάνω αδιάβαστο. Η διαβεβαίωση που πήρατε από την Υπουργό Εξωτερικών δεν είναι ενημερωμένη, μάλλον μπαγιάτικη μου φαίνεται. Ο ενδιαφερόμενος έχει κάνει μήνυση κατά της Υπουργού Εξωτερικών επειδή παραβιάζει το άρθρο 95 του Συντάγματος που επιτάσσει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η υπόθεση είχε ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή και ο Εισαγγελέας Εφετών είχε ετοιμάσει τη δικογραφία για να τη στείλει στη Βουλή. Στο σημείο αυτό το έμαθε η Υπουργός Εξωτερικών και έπεσε στα πόδια του Πρωθυπουργού λέγοντάς του «Κώστα Σώσε με!». Και εκείνος έκλεισε τη Βουλή προωθώντας για υπογραφή ένα προεδρικό διάταγμα που έκλεινε πρόωρα τις εργασίες της Συνόδου της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε παραγραφή. Και καλά έκανε. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν γινόταν στη Βουλή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή της Υπουργού Εξωτερικών στην τακτική δικαιοσύνη; Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα πέθαινε από τη χαρά του, θα χόρευε ζεϊμπέκικο μέχρι το πρωϊ, θα έτρωγε κρέας, θα …

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ουφ, ανακουφίστηκα. Άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αφού παραγράφτηκε το αδίκημα της Υπουργού Εξωτερικών.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Νομίζετε… Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, με το κλείσιμο της Βουλής παραγράφτηκαν τα αδικήματα της κυρίας Υπουργού Εξωτερικών που διαπράχτηκαν στην πρώτη κυβέρνηση της περιόδου 2004-2007. Όμως η κυρία Υπουργός συνεχίζει να έχει ποινική ευθύνη εφόσον εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αυτό είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Αν πάθει κάτι η κυρία Υπουργός Εξωτερικών, τότε…

  5ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα γίνουμε πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων…

  6ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Θα σταματήσουν να μας απονέμοντα τα παράσημα του Τάγματος του Φοίνικα…

  7ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα διοριζόμαστε ως υπεράριθμοι Πρέσβεις για τις ανάγκες λόγω ανάληψης της Προεδρίας στον ΟΑΣΕ…

  8ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα μας αναθέτει να γράφουμε σχέδια Νόμων για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών…

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Σταματήστε ανόητοι! Αν φύγει από τη μέση η κυρία Υπουργός Εξωτερικών τότε θα πάψουμε εμείς με τα αρνητικά φύλλα ποιότητας που έχουμε συντάξει προ 20-30 ετών να ασκούμε βέτο στην προαγωγή των διπλωματικών υπαλλήλων. Θα μας αγνοούν με την πάροδο του χρόνου… Θα μας ξεχάσουν και θα μας αγνοήσουν…

  8ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Μέχρι τώρα μπορούσαμε και καίγαμε ένα νέο διπλωματικό υπάλληλο με ένα στίγμα που τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή…

  9ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Αν φύγει από τη μέση η κυρία Υπουργός Εξωτερικών, τότε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων στις συνεδριάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου θα νομίσει ότι μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του… Σκεφτείτε, θα μπορεί να μιλάει!

  10ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Εγώ είχα φάει μια βδομάδα ολόκληρη ψάχνοντας σε λεξικά για να γράψω ένα φύλλο ποιότητας που θα έκαιγε για πάντα αυτόν τον ηλίθιο, και τώρα αυτός θα μας βγει και από πάνω; Θα πάει τσάμπα όλος αυτός ο κόπος μου;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ησυχία παρακαλώ! Κάντε ησυχία για να μπορέσουμε να σκεφτούμε ήρεμα και να βρούμε λύση στο πρόβλημά μας. Ευτυχώς που έχουμε διατηρήσει τον παλιό τρόπο τήρησης αρχείων στη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί μένει αναλλοίωτη η ρετσινιά που βάλαμε στον υπάλληλο πριν από 20-30 χρόνια.

  12ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Ναι αλλά αυτό το καθίκι, που ζητάει τώρα να γίνει μέλος του Συνδέσμου μας, έκανε προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και έχει ζητήσει τη διαγραφή των αρχείων με τα οποία εμείς του βάλαμε ρετσινιές πριν από 20 – 30 χρόνια, με το επιχείρημα ότι σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η πληροφορία που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Προσωπικού πρέπει να είναι ακριβής και ενημερωμένη… Και να σκεφτείτε ότι οι διατάξεις του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι ειδικές διατάξεις σε σχέση με τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και στηρίζονται σε Κοινοτική Οδηγία που υπερισχύει όχι μόνο του νόμου αλλά και του Συντάγματος…

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Το καθίκι, το καθίκι.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως κύριοι συνάδελφοι, έχουμε με το μέρος μας τον Διευθυντή της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού, τον κύριο Βασίλη Κωστή. Αυτός, πιστεύουμε, δεν θα επιτρέψει ποτέ την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα αρχεία του. Στη χώρα μας, τη Μεγάλη Κολομβία, τη χώρα του Ελευθερωτή, θα θριαμβεύσει η αξιοκρατία και η παράδοση των καλών οικογενειών στην οποίες εδράζεται η κοινωνική μας ζωή.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Μπράβο στον Βασίλη Κωστή!

  13ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Ναι, αλλά είναι έντιμος άνθρωπος. Έχω μάθει να φοβάμαι τους έντιμους ανθρώπους. Αν έρθει καμία μέρα τσαντισμένος στο Γραφείο του, αν έχει πιεί πολύ το μεσημέρι και ξαναπάει στη δουλειά, αν του λασκάρει καμιά βίδα και αποφασίσει να εφαρμόσει το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα αρχεία του και αρχίσει να διαγράφει όσες ρετσινιές βάλαμε εμείς πριν από 20- 30 χρόνια;

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Αίσχος! Αίσχος!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως, κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται να πάρει το πόστο του Πρέσβη της Κολομβίας στη Λισσαβώνα. Όποιος πάει στη Λισσαβώνα, το μόνο που δεν σκέφτεται είναι να εφαρμόσει το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα..

  13ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν έπρεπε να αποφασίσουν να στείλουν τίμιο άνθρωπο στη Λισσαβώνα.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Μα δεν είχε άλλη επιλογή η κυρία Υπουργός Εξωτερικών. Ένας Προσωπάρχης πηγαίνει πάντοτε στη Λισσαβώνα, ένας ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής πηγαίνει πάντοτε στη Μαδρίτη, ένας Εισηγητής του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου πηγαίνει πάντοτε στη Ρώμη και αν δεν έχει τελειώσει εκεί τη θητεία του ο προηγούμενος Εισηγητής, πηγαίνει στην Αγία Έδρα, κλπ. Όμως ευελπιστώ. Μία Λισσαβώνα λυγίζει ακόμα και σίδερα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s