επιτέλους, μίλησαν οι πνευματικοί άνθρωποι

Τι τους ξύπνησε;

Προσέξτε, δεν τους ξύπνησε η πολιτική και πολιτιστική μας παρακμή, τα Βατοπέδια και τα σκάνδαλα, οι πυρκαγιές, οι μίζε(ν)ς, η δολοφονία ενός παιδιού στο κέντρο της Αθήνας από κρατικό υπάλληλο, οι βασανισμοί και οι δολοφονίες μεταναστών. Δεν τους ξύπνησε η φτώχεια και η απόλυτη εξαθλίωση των γκέτο των Αθηνών και της επαρχίας, η ανεργία των νέων, η εξοντωτική, κανιβαλική και πανάκριβη «δημόσια» εκπαίδευση, η εμμέσως πλην σαφώς δολοφονική «δημόσια» υγεία, η συστηματική κλοπή του δημόσιου πλούτου και ο προκλητικός πλουτισμός της οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής, πνευματικής ελίτ αυτής της χώρας, την στιγμή που ψηφίζονται εβδομάδες 75 ωρών εργασίας. Δεν τους ξύπνησε η εγκληματική περιβαλλοντική πολιτική. Δεν τους ξύπνησε ο εξευτελισμός της δημοκρατίας από τους ίδιους τους δήθεν εκπροσώπους μας.

Βλέπετε, οι άνθρωποι του πνεύματος είναι πολύ ευπροσάρμοστη κατηγορία ανθρώπων. Μπορούν να ζουν στη χειρότερη, την πιο σκατένια κοινωνία, κυριολεκτικά μέσα στο βούρκο, στην παρακμή, σε συνθήκες κατάφορης προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και να ονομάζουν αυτές τις συνθήκες «δημοκρατία», «ελευθερία της σκέψης, του λόγου και της έκφρασης», αρκεί να τους παρέχουμε ένα θέατρο να «εκφράζονται» ή να υπάρχει ένας εκδότης να τους εκδίδει, μια δισκογραφική να τους ηχογραφεί κ.λπ. Αν υπάρχουν αυτές οι τελευταίες προϋποθέσεις, δεν πα να έχουμε τον Χίτλερ στην εξουσία… προσαρμόζονται. Καταπληκτικοί!

Α, ναι, τι τους ξύπνησε, λοιπόν; Η ματαίωση από «παρεμβάσεις» αντιεξουσιαστών κάποιων θεατρικών παραστάσεων. Προσέξτε, όχι οποιονδήποτε θεατρικών παραστάσεων, αλλά παραστάσεων «ποιότητας». Και ξέρετε, γιορτάρες μέρες, ετοιμάστηκαν οι θείτσες της μεσοαστικής τάξης να πάνε να δουν παραστάσεις ποιότητας για να έχουν να συζητάνε την άλλη μέρα στο τσάι ή στον καφέ μετά τη λειτουργία, και βρήκαν τα θέατρα κλειστά. Και είναι πολλές οι θείτσες του ποιοτικού που πιστεύουν στην ελευθερία έκφρασης και πολλά τα ευρώ που κοστίζει το ποιοτικό, πράγμα που έκανε τους πνευματικούς μας ανθρώπους να φτάσουν στα όριά τους και να βροντοκαταγγείλουν την ποδοπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης και τους ακριβού εισιτηρίου της.

Αλλά μη σας περάσει από το μυαλό ότι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες μας δημιουργούν ποιοτικά έργα για τις θείτσες και για τα ευρώ τους. Για τη νεολαία γράφουν, που μεγαλώνει χωρίς πηξίδα σε σχολία-δολοφόνους του πολιτισμού, της σκέψης και των ονείρων. Για να τη διαφωτίσουν, να της δώσουν μιλιά, κριτική σκέψη, παιδεία, αισθητική καλλιέργεια. Για τους μετανάστες γράφουν, που ζουν χειρότερα από τα αδέσποτα σκυλιά (αλλά έχουν δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης!) και για τους εργαζόμενους. Δεν περιορίζουν την ελευθερία έκφρασής τους για να αρέσουν στους εκδότες και τους μάνατζερ, για να τους χαϊδεύει το υπουργείο Τύπου και να τους πετάει κάνα ξεροκόματο δήθεν για τη στήριξη του πολιτισμού.

Βασικά, κύριοι πευματικοί άνθρωποι, άλλο η ελευθερία έκφρασης και άλλο η ελευθερία να πουλάτε το νερόβραστο προϊόν σας στην αγορά. Εσάς, δεν σας στέρησε κανείς την ελευθερία έκφρασης, σας περιόρισαν στιγμιαία και συμβολικά τη δυνατότητα να πουλήσετε το προϊόν σας. Και είναι πολλά τα λεφτά της πρεμιέρας στην περίοδο των γιορτών. Για αυτό κόπτεστε, και άστε τις αρλούμπες περί δημοκρατίας και ελευθερίας που είναι σα να βγήκαν από το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού – πρέπει να είναι πολύ φίλος του ελεύθερου πνεύματος ο πρωθυπουργός για να μην τον αγγίζετε και να ταυτίζεστε τόσο πολύ!

Έπειτα, ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη του σε αυτόν τον τόπο επιτέλους. Δεν σας αρέσει ο τρόπος που αντιμετωπίζει μέρος της νεολαίας τον δήθεν πολιτισμό σας – του ποιοτικού. Ποιος είναι όμως υπεύθυνος για την παίδευση της νεολαίας; Δεν είστε εσείς; Εσείς φταίτε, λοιπόν για την πολιτιστική της κατάσταση. Παρόλα αυτά, παρόλο που οι νέοι μεγαλώνουν ουσιαστικά σε πολιτισμικό κενό, αντιδρούν ενστικτωδώς σωστά και σας τραβάνε, έστω άστσαλα, το αυτί, που έχετε επικεντρωθεί στις θείτσες και τα πορτοφόλια τους και έχετε πουλήσει ανερυθρίαστα το λειτούργημά σας. Αλήθεια, γιατί δεν αναρωτιέστε γιατί η μεγάλη μάζα των νέων δεν δείχνει ενδιαφέρον για το έργο σας; Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορεί να είναι μάπα το έργο σας;

Τέλος πάντων, είναι Χριστούγεννα και δεν θέλω να είμαι πολύ κακός. Για αυτό σας αφιερώνω τα παρακάτω στιχάκια του Σαββόπουλου:

τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
είναι πολύ ζαχαρωμένα
ταιριάζουν για σοκολατόπαιδα
μα δεν ταιριάζουνε για ‘μένα

τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
ποτέ δεν λένε την αλήθεια
ο κόσμος υποφέρει και πεινά
και ‘σεις τα ίδια παραμύθια

Καλές γιορτές, καλές εισπράξεις και χαιρετίσματα στη θείτσα του ποιοτικού!

ΥΓ. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, τα παραπάνω δεν αφορούν την προσωπική καλλιτεχνική στάση των συγγραφέων του άρθρου της καθημερινής. Είναι κριτική γενικά στο πολιτιστικό σύστημα της χώρας μας.

Advertisements

13 thoughts on “επιτέλους, μίλησαν οι πνευματικοί άνθρωποι

 1. Εχω μιλήσει με αρκετούς ηθοποιούς αυτές τις μέρες, και όλοι βλέπουν θετικά τις ενέργειες των σπουδαστών των δραματικών σχολών με τις διακοπές παραστάσεων κλπ. Αυτοί νοιάζονται προφανώς λιγότερο για τη δημοκρατία και το λειτούργημα της τέχνης. Λοιπόν αυτοί κάνουν σήμερα τέχνη.

  Οι ηθοποιοί – όχι οι διευθυντές τους. Θέλω να πω ότι και στο χώρο του πολιτισμού τώρα φαίνονται πιο καθαρά οι πραγματικές (ταξικές) διαχωριστικές γραμμές.

 2. Φαίνεται πως η δική τους ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης ασφυκτιά από την «ελευθερία έκφρασης» των διευθυντών τους, ποιητή μου.

  Χρόνια Πολλά!

 3. Να πω κάτι….και εγώ πηγαίνω θέατρο..αλλά δεν είμαι θείτσα…
  λοιπόν …δε διαφωνώ…
  Η ελλειψη πνευματικών ταγών σε γενικές γραμμές είναι έντονη στην εποχή μας..
  Από την άλλη νομίζω πως υπάρχει και μια μερίδα αυτών ..που όταν γίνεται κοινωνικό…τέλος πάντων..ξέσπασμα
  κάνουν και λένε τα ίδια και τα ίδια σαν μαιντανοί…
  πάντα κάποιοι συγκεκριμένοι….
  και αυτό fake μου κάνει~
  Καλές γιορτές!

 4. Τουλάχιστον οι ηθοποιοί κάτι κάνανε-έστω και λίγοι, δεν έχει σημασία, είχαν παρουσία- κάπως αντιδράσανε, και οι μουσικοί, και οι ποιητές και οι γραφίστες επίσης. Αυτοί που έχουν εξαφανιστεί παντελώς είναι οι εικαστικοί, λακίσανε κανονικά, αυτό με έχει εξοργίσει. Μόνο όταν κάτι τους αφορά άμεσα σαν κλάδο-όπως η περίπτωση της λογοκρισίας του έργου της Στεφανή π.χ.- φωνάζουν και παίρνουν θέση, σε ευρύτερες κοινωνικές κρίσεις τον κινέζο.

 5. οι «πνευματικοί»!!! άνθρωποι δεν βρίσκονται αγκαλιά με τις παρεούλες στις εφημερίδες στις τηλεοράσεις στα θέατρα στις γκαλερί στις σχολές και στα μουσεία. Στα κέντρα της «κοινής» γνώμης καλλιεργούνται και επιβιώνουν μόνο ταγοί-εξυπηρετητές του καθεστώτος. Οι καθεστωτικές τέχνες και οι καθεστωτικοί πνευματικοί εξυπηρετούν τα καθεστώτα, όχι τις τέχνες. Οι τέχνες είναι εκεί που οι παραπάνω παρεούλες ούτε που το σκέφτονται να πατήσουν.

 6. Ακου εδώ νεαρέ μου! Νερόβραστους να πεις τους φίλους σου τους κουκουλοφόρους. Και πρόσεχε διότι κρατάω μαγκούρα και την εχω χρησιμοποιήσει πολλάκις. Μόνον ο Μάνος μου φαίνεται συμπαθής. Δώσε μου σε παρακαλώ το τηλέφωνό του να τον καλέσω για μπιρίμπα.

 7. Ωχ, ρε συ θεια, πού με ανακάλυψες γαμώτο; Ο Μάνος με κάρφωσε;

  Αγαπητοί φίλοι, παλιοί και νέοι, και αγαπημένες μου θείτσες, μου ‘χουν πέσει πολλές δουλειές αυτές τις μέρες και για αυτό δεν έχω προλάβει να απαντήσω στα σχόλιά σας. Είναι και τέτοια η φύση της συζήτησης που θέλει σκέψη, δεν φτάνει μια απλή απάντηση – ιδιαίτερα στις θείτσες, οφείλω κάποιες εξηγήσεις, για να μην πω και συγγνώμη :) .
  Τέλος πάντων, θα ξαναμπώ στην κουβέντα το συντομότερο, γιατί το θέμα καίει και, πράγμα εξαιρετικά ευχάριστο και ελπιδοφόρο, καίει πολύ τους ίδιους τους καλλιτέχνες, πράγμα που φαίνεται και από την απρόσμενη ανταπόκριση που είχε αυτό το ποστ.

  Καλές γιορτές να έχουμε!

 8. οι »πνευματικοι »ανθρωποι ηταν και ειναι ενας μυθος…
  Υπαρζουν οι δημιουργικοι ανθρωποι και υπάρχουν αυτοι ου αντιλαμβανονται τον πολιτισμό ως χωρο καριερας και δημοσιων σχεσεων ..Καλές γιορτές

 9. Γλαύκη, καλώς ήλθες. Ασφαλώς και δεν είσαι θείτσα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του θεατρόφιλου κοινού. Το πρόβλημά μου είναι ότι πολλές από τις παραστάσεις του «ποιοτικού» δεν έχουν στόχο τη διαπαιδαγώγηση και τον διαφωτισμό της κοινωνίας. Αντίθετα απευθύνονται σε όσους και όσες «χρησιμοποιούν» το θέατρο και την τέχνη γενικότερα για την εικόνα τους και την κοινωνική ζωή τους στον μικρόκοσμό τους. Αυτούς και αυτές ονομάζω και «θείτσες».
  Κατά τα άλλα, συμφωνούμε. Και σε ό,τι αφορά αυτούς που λένε κάθε φορά τα ίδια μετά από κάθε κοινωνική [«τελος πάντων»] αναταραχή. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να παίζει τον ρόλο του γενικά. Δεν ξεμπερδεύει με δυο τετριμμένες βαρετές απόψεις -που βρίσκει κανείς και στα σχολικά βιβλία- κάθε φορά που υπάρχει αναταραχή.

  ***

  koritsi_oksi, αυτό ακριβώς με εκνεύρισε και εμένα στη στάση των τριών συντακτών του άρθρου της Καθημερινής. Ότι δεν λένε κουβέντα για τη δολοφονία του παιδιού και την πολιτική αθλιότητα της χώρας, και το μόνο στραβό που βλέπουν είναι οι διαμαρτυρίες στα θέατρα. ‘Εγραψαν, δηλαδή, όταν αισθάνθηκαν ως διανοούμενοι ότι κάποιος τους «σκουντάει» και τους υπενθυμίζει τον κοινωνικό τους ρόλο.

  ***

  Δ. Δημητρίου, αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι τέχνες που λες είναι και η ελπίδα μας.

  ***

  Νόσφυ, δίκιο έχεις. Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι από καιρό ενταγμένος στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και είναι προσανατολισμένος στο κέρδος, όπως κάθε άλλη βιομηχανία. Υπάρχει όμως και άλλος πολιτισμός, ευτυχώς. Καλές γιορτές!

 10. Καλώς σε βρήκα λοιπόν…
  όταν το life style…εισχωρεί και στο θέατρο..καταλαβαίνεις πάμε κατά διαόλου!
  Κατά τη γνώμη μου τον πνευματικό άνθρωπο θα έπρεπε να τον διακρίνει η υπερβατικότητα,ώστε να υπερπηδά όλο το σύστημα των αντικειμένων..την απληστια..την ύλη…τα πάθη…
  θεωρώ όμως ότι και εμείς κάνουμε ένα σοβαρό λάθος…
  θα σου εξηγήσω…
  Συνήθως ασπαζόμαστε άκριτα..κάθετι που λένε..
  Το είπε ο Λαζόπουλος..
  και??
  Το είπε ο Μαχαιρίτσαςς>>>
  Και??
  πρεπει πια να διακρίνουμε ποιοι είναι αποδεσμευμένοι από σκοπιμότητες…και θεωρώ πως δεν είναι σωστό να τους προσκυνούμε σαν αυθεντίες…
  Μόνο έτσι μπορούμε να θεμελιώσουμε..ένα σύστημα πιο υγιές!

 11. Στέλιο, βλέπω θεμελιώνεις το νέο σου σπίτι. Κράτα αυτό το φορμά, μια χαρά φαίνεται, αλλά επιτέλους γράψε κάτι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s