σκέψεις για το internet με αφορμή ένα γεγονός

Αυτό που δεν αντέχω με τίποτα όταν ζητάει κανείς συγγνώμη είναι να τονίζει πόσο πολύ του στοιχίζει του ίδιου το λάθος που έκανε εις βάρος σου (οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις ή πρόσωπα δεν είναι συμπτωματική)! Υπογραμμίζω το «εις βάρος σου», γιατί ξαφνικά εξαφανίζεται αυτή η λεπτομέρεια και βρισκόμαστε όλοι να παρηγορούμε αυτόν που έκανε την αδικία και όχι το θύμα. Χώρια που το βρίσκω εντελώς εγωιστικό. Το άλλο που σιχαίνομαι είναι η επικοινωνία. Η επικοινωνία με την «επιστημονική» σημασία του όρου. Επικοινωνία με την έννοια «κάνω εγκλήματα αλλά πλασσάρω την εικόνα ότι είμαι αγγελούδι, θύμα, «υποφέρω από τα εγκλήματα που κάνω», «λυπηθείτε με», «ζητάω συγγνώμη»» κ.λπ. Μετά τον Ομπάμα ειδικά, μας έχει σκίσει η επιστημονική επικοινωνία.

Our “solution” to the problem was stupid, thoughtless, and painfully out of line with our principles. It is wholly self-inflicted, and we deserve the criticism we’ve received. We will use the scar tissue from this painful mistake to help make better decisions going forward, ones that match our mission.
With deep apology to our customers,
Jeff Bezos
Founder & CEO
Amazon.com΄

[για όσους τυχαίνει να μην ξέρουν την ιστορία, κλικ]

Βασικά, κ. Bezos μου, για να μη στεναχωριέσαι τόσο και πάθεις τίποτα, ξαναδώσε τα βιβλία πίσω σε αυτούς που τα είχαν αγοράσει, κάν’ τους και κανένα δωράκι για αποζημίωση και πλήρωσε στους εκδότες τα πνευματικά δικαιώματα και ενδεχόμενα πρόστιμα από την παρανομία σου. Έτσι θα ευθυγραμμιστείς πάλι με τις αρχές και το όραμά σου και δεν θα σε φάει η στεναχώρια (ε, ρε για πόσο μαλάκες μας περνάνε!).

Αυτή η ιστορία, όμως κρύβει κάτι πολύ πιο βαθύ, κατά τη γνώμη μου: στην εποχή των e-books ακόμη και αν έχεις αγοράσει κάτι νόμιμα, δεν σημαίνει ότι σου ανήκει. Βρίσκω πολύ εύστοχα τα λόγια του David Pogue:

we’ve been taught to believe that e-books are, you know, just like books, only better. Already, we’ve learned that they’re not really like books, in that once we’re finished reading them, we can’t resell or even donate them. But now we learn that all sales may not even be final.

Μα αν σου ανήκει ένα e-book, με τον τρόπο που σου ανήκει ένα χάρτινο βιβλίο ή ένα οποιοδήποτε απτό αντικείμενο, αν είσαι ιδιοκτήτης του, τότε θα πρέπει να έχεις δικαίωμα να το κάνεις ό,τι θέλεις, να χρησιμοποιήσεις όλες τις ιδιότητές του, όπως την ιδιότητά του να αναπαράγεται με ένα απλό copy-paste απεριόριστα. Και φυσικά, έχεις το δικαίωμα να το χαρίσεις σε όποιον θέλεις. Έτσι μπορείς σε μία ώρα να το χαρίσεις ταυτόχρονα σε όσους ξέρεις -να το στείλεις με ένα mail-, ή να το κάνεις share με δυνάμει όλο τον κόσμο που έχει πρόσβαση στο internet και ταυτόχρονα να το έχεις και εσύ καινούργιο [βασικά, έννοιες όπως καινούργιο και πρωτότυπο χάνουν κάθε νόημα για τα ψηφιακά αντικείμενα].

Όχι! δεν έχεις τέτοια δικαιώματα όταν αγοράζεις ένα ebook. Δεν είσαι ιδιοκτήτης του. Έχεις κάποια περιορισμένα δικαιώματα χρήσης, απλώς να το διαβάσεις, βασικά, τουλάχιστον όσον αφορά το Amazon και το kindle – το ίδιο όμως θα κάνουν, πιστεύω, και όσοι ακολουθήσουν, έχοντας πάρει το μάθημα από τα mp3. Έτσι, λοιπόν, το Amazon και ο κ. Bezos καταργούν την ατομική ιδιοκτησία στα ebooks που πουλάνε, αλλά μόνο για τους αγοραστές, και αυτό το δείχνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όταν σβήνουν βιβλία από λογαριασμούς πελατών, βιβλία τα οποία οι πελάτες έχεουν αγοράσεις νόμιμα.

Πολλοί φωνάζουν: Απαράδεκτο! Εγώ δεν το βρίσκω πολύ κακό.  Θα το θεωρούσα αντιδραστικό να επιστρέψουμε στο απαρχαιομένο καθεστώς της ιδιοκτησίας στα ψηφιακά αρχεία. Ο καθένας να γεμίζει άπειρους σκληρούς δίκσους και cd με τις μουσικές του, τις ταινίες του, τα βιβλία του. Αυτό που κάνει το Amazon είναι ένα κουτσουρεμένο βήμα προς το μέλλον. Ποιο είναι αυτό (πάντα κατά τη γνώμη μου): να πληρώνεις ένα μηνιαίο στάνταρ ποσό (flat rate) στον isp σου ή σε κάποιον οργανισμό που διαχειρίζεται το internet και να έχεις το δικαίωμα απεριόριστης πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο που βρίσκεται online κατευθείαν από την πηγή του. Είτε λέγεται βιβλία, είτε τραγούδια, είτε ταινίες, είτε τηλεόραση, είτε τηλεφωνία. Όλα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s