Να τιμωρηθούν όλοι!

Ο Αλέξης Παπαχελάς, στο άρθρο του στη σημερινή «Καθημερινή» (31/12/2010-2/1/2011) με τον απαράδεκτο τίτλο «Ας τιμωρηθούν κάποιοι!» (και όχι όλοι οι ένοχοι) γράφει πολύ βαριά πράγματα. Κάνει λόγο για κλέφτες του δημόσιου χρήματος, αναφερόμενος χαρακτηριστικά σε μια «ειδική κατηγορία προμηθευτών του Δημοσίου, οι οποίοι λεηλάτησαν τη χώρα επί δεκαετίες, έχοντας εξασφαλίσει την ασυλία των πολιτικών και εκατοντάδων κρατικών λειτουργών» συγκεκριμένα σε «προμηθευτές ιατρικού υλικού, μεσάζοντες εξοπλιστικών συστημάτων, εθνικούς προμηθευτές συστημάτων πληροφορικής». Κάνει λόγο επίσης και για μια άλλη «συνομοταξία που πλούτισε παράνομα»  στην οποία ανήκουν «ορισμένοι πολιτικοί και τα συστήματα εξουσίας που ζουν από αυτούς». Θεωρεί, τέλος, «προφανές ότι οι μεγαλύτερες μίζες προήλθαν από μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα». Και όλα αυτά για να καταλήξει:

«Το ελληνικό κράτος δεν χρεοκόπησε μόνο επειδή κάποιοι πολιτικοί ήταν κλέφτες ή επειδή προμηθευτές του Δημοσίου έκαναν το πάρτι του αιώνα για χρόνια. Μια ολόκληρη κοινωνία έκανε τα στραβά μάτια , άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό, όσο βολευόταν με διορισμούς και εύκολο χρήμα. Τώρα, όμως, είναι θέμα αρχής αλλά και κάθαρσης να βρεθούν και να τιμωρηθούν ορισμένοι από τους πιο προκλητικούς κλέφτες της τελευταίας εικοσαετίας. Γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να τους κάνουμε και “μάγκες” όταν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους θα έρχονται να αγοράσουν “μεγάλες ευκαιρίες” στην πατρίδα μας με τα κλεμμένα λεφτά που θα έχουν διασφαλίσει έως τότε σε ασφαλείς παραδείσους».

Σημειώνω από αυτή την κατακλείδα το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της προπαγάνδας που μας κατακλύζει και δε λείπει σχεδόν από κανένα «έγκυρο» δημοσίευμα: «μια ολόκληρη κοινωνία… βολευόταν με διορισμούς και εύκολο χρήμα» – αν δεν βολευτήκατε με διορισμό (δεν διαχωρίζεται ο διορισμός με ρουσφέτι από τον διορισμό με αδιάβλητα μέσα για την κάλυψη αναγκών) ή εύκολο χρήμα, προφανώς δεν ανήκετε σε αυτήν την κοινωνία, σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, θα πληρώσετε.

Και περνάω στο κυρίως συμπέρασμα-κωλοτούμπα, σύμφωνα με το οποίο είναι «θέμα αρχής» να βρεθούν και να τιμωρηθούν «ορισμένοι» και φυσικά όχι όλοι «από τους πιο προκλητικούς» και όχι από τους πιο διακριτικούς «κλέφτες της τελευταίας εικοσαετίας». Να βρεθούν κάποιοι αποδιοπομπαίοι τράγοι για να εκτονωθεί η οργή του λαού ζητάει ο Αλέξης Παπαχελάς, και μάλιστα από άποψη «αρχής»!

Βεβαίως, από τα γραφόμενά του προκύπτει κατά τη γνώμη μας ότι ένοχοι είναι κορυφαίοι πολιτικοί και ολόκληρα κόμματα, εφόσον μιλάει για μεγάλους προμηθευτές του δημοσίου και υποστηρίζει ότι «οι μεγαλύτερες μίζες προήλθαν από μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα». Το κατηγορητήριο θα μπορούσε να συμεριλαμβάνει και πολυεθνικές εταιρίες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και πολιτικές ηγεσίες άλλων κρατών, εφόσον τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν συνήθως πίσω τους μεγάλες πολιτικές συμφωνίες που εμπλέκουν κυβερνήσεις. Πρόκειται, δηλαδή για ολόκληρο οικονομικοπολιτικό σύστημα δεκαετιών, το οποίο δεν θα μπορούσε να υφίσταται επί «δεκαετίες» αν, φυσικά, δεν υποστηριζόταν και από μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ. Αυτό το σύστημα, προφανώς δεν μπορεί να καταδικάσει τον εαυτό του, ούτε και να πολεμηθεί από κραταιά επί δεκαετίες ΜΜΕ που ζητούν την τιμωρία κάποιων αποδιοπομπαίων τράγων. Οι ένοχοι, πολιτικοί υπεύθυνοι και φυσικοί αυτουργοί, μπορούν να βρεθούν, να καταδικαστούν και να επιστρέψουν τον κλεμμένο πλούτο μόνο μέσω της επαναστατική δράσης του λαού, η οποία μου φαίνεται, πλέον αναπόφευκτη.

Κανείς ένοχος ατιμώρητος και καλή μας χρονιά!

6 thoughts on “Να τιμωρηθούν όλοι!

  1. //Μια ολόκληρη κοινωνία έκανε τα στραβά μάτια//
    Λάθος μέγα! Ωραια καραμελιτσα, αλλα για τους ενόχους.
    Εχω την εντυπωση οτι ψάχνουν για τον Ενα, τον μοναδικο που θα του τα φορτωσουν ολα, τον αποδιοπομπαίο τραγο, δλδ. Να φτασουμε να ζητουμε «ας τιμωρηθει τουλαχιστον ενας!», αλλα δεν θα περασει. Ολοι οσοι φταιξαν, ολοι οσοι τ’ αρπαξαν χοντρα.

  2. Συμφωνώ. Και με ενοχλεί πολύ αυτό το «θα μπει κάποιος φυλακή»; Τι θα πει «κάποιος»;

    Καλή Χρονιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s