δημοκρατία και ανθρωπιά

Και πάλι ο αγαπημένος μου Παπαχελάς, ο οποίος υποστηρίζει με πάθος τον φράχτη της ντροπής στον Έβρο:

Ολοι μας συγκινούμεθα και ανατριχιάζουμε με τις εικόνες που βλέπουμε, τα πεινασμένα παιδιά, τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια. Ομως, όσο σκληρό και αν είναι, οφείλουμε να σκεπτόμαστε με βασικό γνώμονα τι συμφέρει την πατρίδα μας και τους πολίτες της. Δεν συμμετέχουμε σε διαγωνισμό ανθρωπιάς, αλλά είμαστε αντιμέτωποι με σκληρά διλήμματα, που απαιτούν εξίσου σκληρές λύσεις.

Ακριβώς το αντίθετο! Η δημοκρατία και ο ανθρωπισμός δέχονται αποκλειστικά λύσεις που να είναι βαθιά ανθρώπινες. Στη δημοκρατική παράδοση, το συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών της ταυτίζεται με την ανθρωπιά. Και η ανθρωπιά δεν κάνει διάκριση μεταξύ των πολιτών της χώρας μας και των υπολοίπων. Η ανθρωπιά αφορά τους ανθρώπους χωρίς άλλο προσδιορισμό. Η δημοκρατία είναι η πραγμάτωση της ανθρωπιάς στην πολιτική. Οι «σκληρές» και πιθανόν απάνθρωπες, όπως σαφώς υπονοείται, «λύσεις» δεν αποτελούν συστατικό καμίας δημοκρατικής πολιτικής. Ήταν, είναι και θα είναι συστατικό ολοκληρωτικών, ρατσιστικών και φασιστικών καθεστώτων και πολιτικών προσεγγίσεων.

Και συνήθως, οι σκληρές λύσεις για τους έξω πάνε χέρι-χέρι με τις σκληρές λύσεις για τους μέσα, για «την πατρίδα μας και τους πολίτες της». Είναι ανατριχιαστικό το ότι η δικαιολόγηση της πολιτικής απανθρωπιάς σε όλα τα επίπεδα γίνεται ακριβώς με τα ίδια λόγια: «σκληρά διλήμματα, που απαιτούν εξίσου σκληρές λύσεις».

Αλίμονο, μην πέσουμε στην παγίδα και πιστέψουμε ούτε δεπτερόλεπτο ότι είμαστε αναγκασμένοι να δεχθούμε απάνθρωπα μέτρα στο όνομα κάποιου εθνικού συμφέροντος! Δεν υπάρχει πιο ύπουλη έκφραση του φασισμού και των ολέθριων επιδιώξεών του.

ΥΓ. παρακαλούμε την Καθημερινή να μας παρουσιάζει τακτικά φωτογραφικό υλικό από νεκρούς απελπισμένους όλων των ηλικιών (οι μετανάστες χωρίς χαρτιά συνήθως δεν είναι πάνω 20-25 χρονών) που θα κρέμονται από τα συρματοπλέγματα του φράχτη και να το συνοδεύει σταθερά με ένα σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο του κ. Παπαχελά, για να καταλαβαίνουμε τι εννοεί «σκληρές λύσεις».

Advertisements

2 thoughts on “δημοκρατία και ανθρωπιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s