για τη νομιμοποίηση των μεταναστών

Είναι σαφές ότι κάθε κράτος πρέπει να έχει κανόνες ως προς τη μετανάστευση: πόσους μετανάστες μπορεί να δεχτεί, ποιες ειδικότητες, με ποιες προϋποθέσεις κ.λπ. Ακόμη θα πρέπει να έχει καθορισμένες διαδικασίες ένταξής τους, όπως η εκμάθηση γλώσσας.

Δεν μπορεί όμως μια δημοκρατική χώρα να επικαλείται αυτές τις αυτονόητες αρχές σε περιπτώσεις προσφύγων από χώρες με ανθρωπιστικές κρίσεις ή αυταρχικά καθεστώτα. Πολύ περισσότερο μία ένωση κρατών η οποία υποτίθεται ότι συγκροτείται στη βάση των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αρχών.

Η ΕΕ, η ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξάγουν αιματηρούς πολέμους και συνεργάζονται με αυταρχικά καθεστώτα στις περισσότερες από τις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν με τρισεκατομμύρια τράπεζες και πολυεθνικές που καταρρέουν από δικά τους σφάλματα, με την επιβάρυνση των πολιτών τους. Έχουν τα τρισεκατομμύρια να εξοπλίζονται και να συντηρούν στρατούς που πολεμούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αλλά υποτίθεται δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα ελάχιστο ποσοστό από τα χρήματα αυτά προκειμένου να προσφέρουν μια ευκαιρία στους πρόσφυγες – που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν θύματα της δικής τους εξωτερικής πολιτικής.

Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι, συνεπώς, ζήτημα πόρων, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί. Είναι ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού. Η Ελλάδα, η ΕΕ και όλες οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν πάρει την πολιτική απόφαση να υψώσουν φράκτη απέναντι στους εργαζόμενους και τους φτωχούς του «έξω» κόσμου, αλλά και απέναντι στους δικούς τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα αρνούνται να περιορίσουν στο ελάχιστο την ελευθερία του χρηματιστικού κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και αυταρχικών καθεστώτων που απάνθρωπα καταπιέζουν τους πολίτες τους.

Οι έλληνες και οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να μην ανεχθούν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των κυβερνήσεών τους προς τους ίδιους και τους ξένους εργαζόμενους. Οφείλουν να αποτινάξουν το φόβο και την περιχαράκωση στη φθίνουσα παρακμιακή ευημερία τους, να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες και να βγουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο της ιστορίας στην πλευρά των ιδανικών της απελευθέρωσης, της δημοκρατίας, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης.

Advertisements

5 thoughts on “για τη νομιμοποίηση των μεταναστών

  1. Παράθεμα: Tweets that mention για τη νομιμοποίηση των μεταναστών | omorfa -- Topsy.com

  2. Το πιο απλό και (για τουτο και) αληθινό κείμενο που έχω διαβασει για το θεμα.
    Συγχαρητήρια Στέλιο :)

  3. Παράθεμα: Кроткая

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s