γαπ ή τανξ – γαπ ή αναρχία

Ο Παπανδρέου παίζει χοντρό παιχνίδι.

Με το δημοψήφισμα επιχειρεί να κόψει την ανέξοδη συνθηματολογία.

Θα αποκαλυφθεί η ΝΔ, καθώς θα συρθεί να «αποκαλύψει» αν είναι πραγματικά κατά του μνημονίου. Διότι, τι θα στηρίξει η ΝΔ σε περίπτωση δημοψηφίσματος; «Ναι» ή «Όχι» στη δανειακή σύμβαση; Ασφαλώς και θα πει «Ναι».

Θα αποκαλυφθεί και η αριστερά, καθώς θα συρθεί να αποδείξει αν πραγματικά είναι εναντίον του μνημονίου και της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με όλες τις συνέπειες που φέρνει η ανατροπή της.

Θα αποκαλυφθεί επίσης αν η αριστερά πιστεύει όντως στην ικανότητα του λαού όχι μόνο να επιλέγει τους εκπροσώπους του μεταξύ κάποιων προβεβλημένων από τα ΜΜΕ, αλλά να παίρνει και αποφάσεις για πολιτικά ζητήματα.

Το χοντρό παιχνίδι, όμως, βρίσκεται αλλού:

Όπως και οι εκλογές, αν τα δημοψηφίσματα άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν παράνομα. Όπως έδειξε και η εμπειρία των δημοψηφισμάτων για τη συνταγματική συνθήκη της ΕΕ, τα κράτη μπορούν να παρακάμπτουν τη βούληση των λαών τους. Ο ΓΑΠ πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ ταυτόχρονα ο λαός θα έχει την εντύπωση ότι έχει συμμετάσχει στο πολιτικό παιχνίδι.

Για τον ΓΑΠ, η διεύρυνση της αστικής δημοκρατίας είναι στρατηγική επιλογή για την ενσωμάτωση της εργατικής τάξης πολιτικά, σε μια ιστορική περίοδο που η οικονομική της ενσωμάτωση καθίσταται από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η εργατική τάξη δοκιμάζεται σοβαρά οικονομικά. Θα είναι πιο φρόνιμη αν της παραχωρηθεί αυξημένη πολιτική συμμετοχή, ενώ σε κάθε στιγμή θα υποδαυλίζονται τα συντηρητικά της αντανακλαστικά, η φυσική, δηλαδή τάση οποιουδήποτε προς τη διατήρηση της ομαλότητας.

«ΓΑΠ ή τανξ» είναι το δίλημμα που τίθεται στην εργατική τάξη και τα σύμμαχα σε αυτήν στρώματα. Το δίλημμα όμως δεν θα αφορά απλώς τη στάση απέναντι στο δημοψήφισμα, αλλά τη στάση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Εκφραστείτε μέσω των επίσημων δημοκρατικών διαδικασιών, τις οποίες έχουμε διευρύνει, και αφήστε απεργίες, διαδηλώσεις, συνελεύσεις κ.λπ.!

Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί και πιο βαθιά ενότητα της αστικής τάξης και των κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων που ωφελούνται στρατηγικά από την ασκούμενη πολιτική και τώρα είναι διασπασμένα και αλληλοτρώγονται. Αυτή η διάσπαση δυσχαιρένει τη δυνατότητα άσκησης αστικής πολιτικής. Ο ΓΑΠ θα επιχειρήσει να συνενώσει πίσω του το σύνολο της αστικής τάξης και των συμμάχων της. Πολλοί μιλούν για εκβιασμό του λαού μέσω του δημοψηφίσματος. Ο εκβιασμός και απέναντι στην αστική τάξη δεν είναι μικρότερος. «Ή ΓΑΠ ή αναρχία» λέει ο ΓΑΠ στους αστούς.

Οποιαδήποτε, όμως, αυξημένη πολιτική συμμετοχή -ακόμη και αστική πολιτική συμμετοχή- της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα είναι δυνάμει επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πολιτική ενεργοποίηση των πολιτών. Ακόμη και αν το δημοψήφισμα δεν αλλάξει την οικονομία και το πολιτικό σύστημα, ο λαός θα ενημερωθεί, θα συζητήσει, θα αποφασίσει, με την ψήφο ή τη στάση του. Θα έρθει σε επαφή, θα ενταχθεί σε δίκτυα, θα βγει από την ιδιώτευση. Εκ των υστέρων θα αποκαλυφθεί αν η βούλησή του έγινε σεβαστή, θα αποκαλυφθεί αν υπάρχει πραγματική δημοκρατία.

Η επαναστατική αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοψήφισμα ως μεγάλη πολιτική μάχη, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή διάδοση της αλήθειας και προτείνοντας τη στάση εκείνη που θα απορρίπτει την πολιτική του μνημονίου. Να αποκαλύψει την πραγματική στάση των πολιτικών δυνάμεων -ποιοι είναι πραγματικά υπέρ ή κατά του μνημονίου- και να δώσει άλλη προοπτική. Γνωρίζοντας όμως -και τονίζοντας πάντα στο λαό- ότι η πραγματική επαναστατική αλλαγή υπέρ των εργαζομένων απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα από τη συμμετοχή σε ένα δημοψήφισμα.

Update 2/11/11

Είναι τεράστια η δύναμη που έχει στα χέρια του ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις των ηγετών των μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος – συγκεκριμένα, από τον τρόμο τους μπροστά σε ένα «όχι».

Ένα «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει όλεθρο, όπως απειλούν, γιατί από τις ΗΠΑ μέχρι την ΕΕ δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν να εξελιχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, ένα ελληνικό «όχι» θα έχει τεράστια διεθνή σημασία όσον αφορά στη δυνατότητα των λαών να σταματήσουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται παντού στον κόσμο. Τσουνάμι ξεσηκωμού θα προκαλέσει ένα ελληνικό «όχι», όχι τσουνάμι χρεοκοπιών.

Advertisements

One thought on “γαπ ή τανξ – γαπ ή αναρχία

  1. Ξέχασα μια λεπτομέρεια: με το δημοψήφισμα ο ΓΑΠ ήθελε να θέσει προ των ευθυνών του και το ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s