unfollow

«Αποφασίσαμε ότι εμείς, οι δημοσιογράδοι του UNFOLLOW, καταβάλλουμε τα έξοδα για την εκτύπωση και τη διανομή και θα βασιστούμε στις πωλήσεις. Αν εσείς, οι αναγνώστες, βρείτε το περιοδικό ενδιαφέρον και το αγοράσετε, τότε θα αμειφθούμε για την εργασία μας. Είναι απολύτως στο δικό σας χέρι να στηρίξετε το UNFOLLOW, Αγοράζοντάς το και διαβάζοντάς το κάθε μήνα».

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να βρει ωραιότερα εκφρασμένη τη φιλελεύθερη αρχή οικονομικής λειτουργίας, όπως διατυπώνεται στο «Σημείωμα της συντακτικής ομάδας» του πρώτου τεύχους του UNFOLLOW.

Από την άλλη στο καταπληκτικό ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου -διαβάστε το!- σε αυτό το ίδιο τεύχος διαβάζουμε:

«Περιμένει ώρα τώρα στην αίθουσα αναμονής με ένα βρέφος λίγων μηνών στην αγκαλιά, το οποίο ήδη χρειάζεται πολλά φάρμακα, και τον εξάχρονο γιο της με ωττίτιδα. «Τους έκαναν έξωση πριν από λίγες μέρες. Τώρα εκείνη ζει με τα παιδιά στο σπίτι της μητέρας της και ο άντρας της φιλοξενείται».

Αυτή που περιμένει είναι η Μαρία, και περιμένει σε πολυιατρείο των γιατρών του κόσμου, οι οποίο μάλλον δε λειτουργούν με την οικονομική λογική της συντακτικής ομάδας του UNFOLLOW:

«Εδώ λοιπόν [σ.σ. στο πολυιατρείο] έρχονται γιατί βλέπουν δωρεάν γιατρούς και παίρνουν δωρεάν φάρμακα».

Αμφιβάλλω πολύ αν η Μαρία θα μπορέσει να αγοράσει το UNFOLLOW και να συνεχίσει να το αγοράζει ακόμη και αν το «βρει ενδιαφέρον».

Το UNFOLLOW, επειδή είναι πραγματικά ελπιδοφόρα προσπάθεια, θα πρέπει να αποφασίσει αν απευθύνεται στη Μαρία, με σκοπό να τη βοηθήσει να ξεφύγει από την κατάστασή της – από αυτή την άποψη, το καθήκον του είναι πολύ σπουδαιότερο από αυτό των γιατρών του κόσμου, που απλά βοηθούν τη Μαρία να αντέξει την κατάστασή της. Αν ναι, θα πρέπει να υιοθετήσει άλλη κουλτούρα. Να στηριχθεί σε ένα δίκτυο υποστηρικτών-αναγνωστών, όπως έγινε επιτυχώς π.χ. με το Deptocracy, και τουλάχιστον να δημοσιεύεται δωρεάν στο διαδίκτυο.

Advertisements

8 thoughts on “unfollow

  1. Ολο γκρίνια είστε εσείς οι ακροαριστεροί! Τελικώς να το αγοράσουμε ή όχι το περιοδικό σας; Οχι ότι με ενδιαφέρει, δηλαδή, απλή περιέργεια

  2. Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι, στην κατάστασή της, δεν μπορεί να διαβάσει η Μαρία.

  3. Αυτό δεν το ξέρουμε. Τέτοιο περιεχόμενο όπως του unfollow, ίσως μπορεί να το διαβάσει, αν αυτό την βρει με κάποιο τρόπο.

  4. Δεν είναι θέμα απλώς άλλης κουλτούρας, όπως γράφεις στην τελευταία παράγραφο, αλλά διαφορετικών κοινωνικών σχέσεων. Ενδιαφέρον το παράδειγμα του Debtocracy, ας το δούμε αν μπορεί να είναι βιώσιμο στον περιοδικό Τύπο.

  5. Το παράδειγμα της «Άννας» είναι μία από πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Εγώ στο γραφείο μπορώ μέσω facebook να διαδώσω μεμονωμένα άρθρα σε ανθρώπους που δεν θα αγοράσουν το περιοδικό. Ούτε θα το διαβάσουν αν τους το δώσω στο χέρι. Ξέρω όμως ότι πολλοί από αυτούς με παρακολουθούν και διαβάζουν αυτά που ανεβάζω. Δεν θα κάνω τώρα ανάλυση, αλλά όλοι εδώ μέσα ξέρουμε καλά πόσο σημαντική είναι η λειτουργία των social media. Και μάλιστα σημαντική για το διάβασμα. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν ξανά να διαβάζουν μέσω των social media.
    Δέχομαι ότι το unfollow μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή τους πόρους να συντηρήσει ένα καλό site, ανάλογο της αισθητικής ποιότητας του περιοδικού. Η λογική, όμως, της αγοράς δε με βρίσκει σύμφωνο.

  6. Σας άκουσα και το διάβασα. Το μόνο καλό είναι η συνέντευξη του κ. Ψαριανού. Πολύ προχώ, όπως λέει κι η νεολαία μας. Τι τα βάζουνε με τον πρωθυπουργό – όποιος δούλεψε σε τράπεζα είναι και τραπεζίτης δηλαδή; Το συνιστώ στην Μαρία (βλ.ανωτέρω). Νομίζω θα την βοηθήσει να αντέξει την κατάστασή της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s